Orman yangınlarını erken tespit etmek amacıyla geliştirilen ‘OTTOSİ’ sistemi, Ankara'da düzenlenen bir lansmanla tanıtıldı. Gelişmiş uydu teknolojileri, yapay zeka ve sensörleri bir arada barındıran bu sistem, Türkiye'nin orman yangınlarına karşı mücadelesinde önemli bir adım olarak öne çıkıyor.
Erken uyarı sistemi ile hız kazanan müdahale
Uygulamanın tanıtımında konuşan Ottosi Teknoloji Geliştirme Direktörü İbrahim Karaman, orman yangınlarının toplumda yarattığı derin etkilerden bahsetti. “Yangınlarda en önemli faktör zaman. Bu bağlamda, erken tespit uyarı sistemi geliştirdik” diyen Karaman, sistemi tanıtarak “Yangının çıkış anı ve yerini belirleyerek, gelişmiş uydu destekli izleme sistemimizle hayata geçirdik” ifadelerini kullandı.
Tespit süresi ile rekabeti geride bırakıyor
Karaman, projenin en dikkat çekici özelliklerinden birinin de tespit süresi olduğunu belirtti. “Diğer uydu tabanlı sistemlerin çoğu yangınları 1-3 saat içinde tespit ederken, biz yaklaşık 9 ila 15 dakikada kullanıcılarımıza bilgi sunabiliyoruz” diyerek bu hızlı tespit süresinin yangınlarla mücadelede sağlam bir avantaj sunduğunu vurguladı.
Anında izleme ile risk yönetimi
Kullanıcıların, ottosi.com internet adresi üzerinden Türkiye'deki yangınları anlık olarak izleyebileceğini söyleyen Karaman, “Kendi belirledikleri bölgelerin risk durumlarını 7/24 takip edebilecek ve olası yangın durumlarında anında bilgilendirilecekler. Bu durum, vatandaşların yaşam alanlarının korunmasında aktif bir rol oynamalarına olanak tanır” dedi.
Kurumsal kullanıcılar için özel işlevler sunduklarını da ekleyen Karaman, “Belediyeler, kamu kurumları ve enerji şirketleri, sorumluluk alanlarını etkin bir şekilde yönetebilecekleri platforma giriş yaparak sürekli izleme ve risk analizlerini yönetebilirler” açıklamasında bulundu.
Pilot uygulama ve gelecekteki hedefler
Çorum’un Oğuzlar ilçesinde yapılan saha testlerinden elde edilen verilerin, sistemin geliştirilmesine büyük katkı sağladığını ifade eden Karaman, burada yaşanan bir yangının sistem tarafından tespit edilerek hızlı müdahale ile kontrol altına alındığını belirtti. “Bu durum, sistemin etkinliğini somut bir şekilde gösteriyor” diye ekledi. Ayrıca, bu çalışmaların yalnızca orman yangınlarıyla sınırlı olmadığı, su kaynaklarının izlenmesi, doğal afetlerin analizi ve çevresel değişimlerin takip edilmesi gibi pek çok alanda çözümler geliştirdiklerini söyledi.

UYDU TEKNOLOJİLERİ, YAPAY ZEKA VE SENSÖR TEKNOLOJİLERİNİ BİR ARAYA GETİREREK ORMAN YANGINLARINI ERKEN TESPİT EDEN SİSTEMİN LANSMANI YAPILDI.