Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Gazetesi Teknoloji "Telefonlar doğallığı bozuyor!" Gençlerin yeni tutkusu kompakt makineler

"Telefonlar doğallığı bozuyor!" Gençlerin yeni tutkusu kompakt makineler

Son yıllarda gençler, akıllı telefon kameralarının yapaylığından uzaklaşarak retro kompakt fotoğraf makinelerine yöneliyor.

Fotoğraf makinesi ve ikinci el satışı alanında faaliyet gösteren Osman Kozan, gençlerin akıllı telefon kameralarının yapaylığından kaçarak eski kompakt fotoğraf makinelerine yoğun ilgi gösterdiğini belirtiyor.

Eskişehir’de 25 yıldır esnaflık yapan Kozan, gençlerin akıllı telefon kameralarının yapay zekâ müdahalelerinden uzaklaşarak retro ve canlı renklerin sunulduğu eski kompakt makineleri tercih ettiğini aktarıyor. Akıllı telefonların sunduğu karelerin doğallıktan uzak olduğunu ifade eden Kozan, yük bağlaşımlı cihaz (CCD) sensörlü eski makinelerin daha fazla talep gördüğünü vurguluyor.

Yapay zekâ doğallığı bozuyor

Kozan, ikinci el fotoğraf makinesi piyasasının son dört yılda büyük bir sıçrama yaşadığını belirtiyor. Özellikle lensi değiştirilemeyen ve "kompakt" olarak adlandırılan cihazlara yönelik gençlerin artan talepleri dikkat çekiyor. Gençlerin bu yönelimi, akıllı telefon kameralarının yapay zekâ destekli işleyişinin etkisiyle ortaya çıkıyor. "Siz doğal renkleri veya doğal ortamları çekeceğim derken, aslında yapay zekânın size sunduklarını görüyorsunuz,” diyen Kozan, bir fotoğraf makinesiyle çekim yapıldığında cihazın gözle görülen gerçekliği yansıttığını vurguluyor.

CCD sensörler retro ve canlı renkleri harmanlıyor

Kozan, cep telefonlarındaki yüksek donanımlı tümleyici metal-oksit yarı iletken (CMOS) sensörlerin göze hitap etmesine rağmen doğallıktan uzak kareler sunduğuna dikkat çekiyor.

"Fotoğraf makineleri CCD sensör teknolojisiyle donatılmıştır. Bu nedenle, eski dönemlerin retro renkleri ile günümüzün canlı tonlarını çok iyi harmanlayarak etkileyici fotoğraflar ortaya çıkarır. Ancak cep telefonlarındaki yapay zekâ destekli sensörler, insanların beğenisini çeken ama doğal olmayan kareler üretir," diyen Kozan, kompakt fotoğraf makinelerine olan ilginin gün geçtikçe arttığını belirtiyor.

FOTOĞRAF MAKİNESİ VE İKİNCİ EL SATIŞI ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN OSMAN KOZAN, SON YILLARDA...

FOTOĞRAF MAKİNESİ VE İKİNCİ EL SATIŞI ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN OSMAN KOZAN, SON YILLARDA GENÇLERİN AKILLI TELEFON KAMERALARININ YAPAYLIĞINDAN KAÇARAK ESKİ KOMPAKT FOTOĞRAF MAKİNELERİNE YOĞUN İLGİ GÖSTERDİĞİNİ BELİRTTİ.