Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 6’ncı Arktik Bilimsel Araştırma Seferinin başladığını resmen duyurdu. Kacır, bu seferin Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirildiğini belirtti.
Bu yıl tamamlanan başarılı Ulusal Antarktika Bilim Seferinin ardından, 6’ncı Arktik Seferi’ne yola çıkan bilim heyeti, küresel iklim değişikliğinin etkilerini incelemek amacıyla kritik araştırmalar gerçekleştirecek.
Seferin kapsamı ve bilimsel projeler
Kacır, sosyal medya paylaşımında, “Küresel iklim değişikliğinin etkilerini yerinde incelemek ve kritik araştırmalara imza atmak üzere yola çıkan bilim heyetimizde 3 yabancı araştırmacı ile TÜBİTAK İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması’nda dereceye giren 3 lise öğrencimiz de yer alıyor.” ifadesini kullandı.
Sefer kapsamında, oşinografi, biyoloji, kimya, atmosfer çalışmaları, meteoroloji, jeodezi ve uydu sistemleri alanlarında toplam 12 farklı bilimsel proje hayata geçirilecek. Bilim heyeti, planlanan sefer rotası boyunca belirli koordinatlar ve farklı derinliklerden CTD profilleri, su ve sediment (deniz tabanı çökeli) örnekleri toplayarak Arktik Okyanusu’ndaki sıcaklık, tuzluluk dağılımları ile mikroplastik varlığını tespit edecek. Ayrıca, Arktik bölgesindeki atmosfer dinamikleri izlenecek ve jeodezik GNSS gözlemleri gerçekleştirilecek.
Kutup ekosistemindeki iş birliği
Prof. Dr. Burcu Özsoy’un Sefer Koordinatörlüğünü, Y. Müh. Kpt. Doğaç Baybars Işıler’in Sefer Liderliğini üstlendiği TASE VI ekibi 3 kadın ve 9 erkek olmak üzere toplam 12 araştırmacıdan oluşuyor.
Türkiye’nin uluslararası iş birlikleri de seferin önemli bir parçasını oluşturuyor. Kamu faydası gözetilerek kurulan ortaklıklarla, Türkiye’den 2 kamu kurumu, 5 üniversite ve 2 lise temsil edilmekte; Arjantin, Bulgaristan ve Uruguay Antarktika enstitülerinden toplam 3 yabancı araştırmacı da Türk bilim heyetiyle birlikte çalışmalara katılacak.
Geleceğin bilim insanları Arktik’te
Seferin en dikkat çekici unsurlarından biri, genç bilim insanları. TÜBİTAK 2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması’nda başarı gösteren 3 lise öğrencisi, Arktik ortamında projelerini doğrudan test etme imkanına sahip olacak.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI MEHMET FATİH KACIR, 6'NCI ARKTİK BİLİMSEL ARAŞTIRMA SEFERİNİN BAŞLADIĞINI DUYURDU.
