Medipol Sağlık Grubu Dermatoloji Uzmanı Dr. Derya Can, güneş ışınlarının yanı sıra televizyon, tablet ve bilgisayar ekranlarından yayılan ışıkların da ciltte foto yaşlanmayı hızlandırdığını belirtti.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, organ nakli çeşitliliğiyle öne çıkıyor Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, organ nakli çeşitliliğiyle öne çıkıyor

Yapılan açıklamada, Can, güneş ışınlarının yeryüzüne farklı dalga boylarıyla ulaştığını ve bu ışınların ultraviyole A (UVA), ultraviyole B (UVB) ve infrared (kızılötesi) ışınlar olduğunu vurguladı. UVB’nin özellikle deri kanseriyle bağlantılı olduğunu söyleyen Can, UVB’nin yoğun olarak yaz aylarında ve güneşin en tepede olduğu saatlerde etkili olduğunu ifade etti.

'FARKINA VARMAYIZ AMA...'

Can, UVA'nın ise yıl boyunca günün her saatinde var olduğunu ve özellikle foto yaşlanmaya neden olduğunu belirtti. Cilt yaşlanmasının %20'sinin genetik faktörlere, %80'inin ise çevresel etkenlere bağlı olduğunu dile getiren Can, en önemli çevresel etkenin yaşam boyunca maruz kalınan UVA miktarı olduğunu vurguladı.

Can, "UVA'ya sürekli maruz kalmamıza rağmen etkileri yavaş geliştiği için genellikle farkına varmayız ve bu durumu önemsemeyiz," dedi.

İLK BELİRTİ BRONZLAŞMA

Foto yaşlanmanın ilk belirtisinin bronzlaşma olduğunu ifade eden Can, "Cildimiz ultraviyole ışınlara maruz kaldığında, üst katmandaki hücreler melanin adı verilen pigment üretir ve bu pigment, alttaki hücreleri korur. Bronzlaşma, aslında cildin bir savunma mekanizmasıdır. Ancak bu süreç zamanla ciltte düzensiz lekeler oluşturabilir," diye ekledi.

İKİNCİ BELİRTİ DAHA BELİRGİN

Can, foto yaşlanmanın ikinci ve en belirgin belirtisinin ince çizgiler ve derin kırışıklıklar olduğunu söyledi. Güneş ışınlarının ciltte su kaybına ve kuruluğa neden olduğunu, bu durumun ise kollajen ve elastin liflerine zarar verdiğini belirtti. Ayrıca, UV ışınlarının serbest oksijen radikallerini artırarak ciltteki yaşlanma sürecini hızlandırdığını vurguladı. Sonuç olarak, cildin zamanla elastikiyetini kaybettiğini ve sarkma ile yumuşama görüldüğünü ekledi.

'TEDAVİ EDİLSE DE ÖNLENEMEZ'

Can, cildin üst tabakasının zamanla kalınlaşıp pürüzsüzlüğünü yitirdiğini belirterek, "Bu kalınlaşma ve mat görünüm, cildin sağlıksız görünmesine neden olur. Foto yaşlanmanın etkileri kısmen tedavi edilebilir, ancak tamamen önlenemez. Bu yüzden cildimizi korumak için bronzlaşmaktan kaçınmak ve solaryuma girmemek en iyi çözümdür," dedi.

TELEVİZYON, TABLET VE TELEFONA DİKKAT

Dr. Can, sadece yaz aylarında değil, yılın her döneminde cilt korumasının önemine dikkat çekerek, kapalı alanlarda bile televizyon, bilgisayar ve telefon ekranlarından yayılan infrared ışınlarının UVA ve UVB gibi ciltte kuruluk, leke oluşumu ve kırışıklıkların artmasına yol açtığını söyledi.

Bu nedenle, günümüz teknolojisiyle artan ekran süresini göz önünde bulundurarak, kapalı alanlarda da güneş koruyucu kullanılması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Bahar Yıldırım