Yönetmenliğini ve senaristliğini Seyfettin Tokmak’ın üstlendiği “Tavşan İmparatorluğu”, 6 Mart’ta sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Ön hazırlık süreci üç yıl süren ve dört ayda çekimleri tamamlanan film, hem hikâyesi hem de çekim mekânlarıyla dikkat çekiyor.
Filmin en çarpıcı detaylarından biri, Elazığ Keban K2 Tipi Kapalı Cezaevi’nin senaryo gereği okula dönüştürülmesi oldu. Yapım ekibi, okulun senaryoda temsil ettiği baskı atmosferini daha güçlü yansıtabilmek için cezaevi mekânını tercih ettiklerini belirtti. Cezaevinin fiziksel yapısı, hikâyedeki sert atmosferin görsel karşılığı olarak kullanıldı. Çekimler sırasında çocuk oyuncuların konforu için özel önlemler alındığı ifade edildi.

Çekimler Elazığ ve Şanlıurfa’da Gerçekleşti
“Tavşan İmparatorluğu”nun çekimleri Elazığ’ın Keban, Ağın ve Maden ilçeleri ile Baraj Yolu çevresinde ve Şanlıurfa’da yapıldı. Doğal atmosferiyle öne çıkan bölgeler, filmin görsel dünyasına katkı sağladı.
Maden ilçesindeki eski bir maden ocağında gerçekleştirilen mağara sahneleri ise zorlu koşullarda tamamlandı. Çekim döneminde yağan kar ve bölgenin fiziksel şartları, ekip için ek zorluklar oluşturdu. Filmde 12 yaşındaki Musa’nın tazılardan kurtardığı tavşanları sakladığı mağara, özel tasarım çalışmalarıyla hazırlandı.
Konusu ve Oyuncu Kadrosu
“Tavşan İmparatorluğu”, babası Beko ile birlikte köyde yaşayan 12 yaşındaki Musa’nın hikâyesini anlatıyor. Beko, köyde düzenlenen tazı yarışları için tavşan sağlayarak geçimini sürdürüyor. Musa ise yarışlardan sonra tavşanları toplayıp yaralı olanları terk edilmiş bir madende iyileştiriyor.
Beko’nun, engelli çocukların ailelerine devlet tarafından maaş verildiğini öğrenmesiyle hikâye farklı bir boyut kazanıyor. Musa, engelli bir çocuk gibi davranmaya zorlanıyor ve engelli çocuklar okuluna gönderiliyor. Film, Musa’nın yaşadığı süreç ve verdiği mücadele üzerinden ilerliyor.
Filmin başrollerinde Alpay Kaya, Sermet Yeşil, Kubilay Tunçer, Perla Palamutçuoğulları ve Emrullah Çakay yer alıyor. Görüntü yönetmenliğini Claudia Becceril Bulos, sanat yönetmenliğini Tora Aghabayova, kurgusunu Vladimir Gojun üstlendi. Filmin müzikleri ise Erkan Oğur imzası taşıyor.
Festival Başarıları
Türkiye, Meksika, Hırvatistan ve Lübnan ortak yapımı olan film, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve TRT ortak yapımcılığıyla hayata geçirildi. 62. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde 7 ödül kazanan yapım, dünya prömiyerini 28. Tallinn Black Nights Film Festivali’nde gerçekleştirdi ve burada “En İyi Senaryo” ile “En İyi Sinematografi” ödüllerini aldı.
Ayrıca Taipei Film Festival’de Yönetmenler Birliği En İyi Film, Ankara Film Festivali’nde İnci Demirkol En İyi Film ve Onat Kutlar En İyi Senaryo, Boğaziçi Film Festivali’nde ise En İyi Yönetmen ve En İyi Görüntü Yönetmenliği ödüllerine layık görüldü.
“Tavşan İmparatorluğu”, 6 Mart itibarıyla sinema salonlarında izleyiciyle buluşacak.