Yeni Birlik Gazetesi TV Sefiller’de felaketin başlangıcı hangi hırsızlık olayıdır? Beyaz’la Joker 3 milyon TL’lik soru

Sefiller’de felaketin başlangıcı hangi hırsızlık olayıdır? Beyaz’la Joker 3 milyon TL’lik soru

Beyaz’la Joker’de sorulan 3 milyon TL’lik soru gündem oldu. Victor Hugo Sefiller kitabında hangi hırsızlık olayını felaketin başlangıcı olarak nitelendiriyor? Jean Valjean neden hapse giriyor? Bir somun ekmeğin bir hayatı nasıl değiştirdiğini anlatan olayın perde arkası merak ediliyor.

Beyaz’la Joker yarışmasında 3 milyon TL değerindeki soru olarak sorulan edebiyat sorusu, Victor Hugo’nun ölümsüz eseri Sefiller’i yeniden gündeme taşıdı. Yarışmayı izleyenler kadar edebiyat tutkunları da tek bir soruya odaklandı: Victor Hugo, Sefiller kitabında hangi hırsızlık olayını bir felaketin başlangıcı olarak nitelendirmiştir?

Dünya edebiyatının en güçlü toplumsal romanlarından biri olan Sefiller, tek bir olayın bir insanın kaderini nasıl tamamen değiştirebileceğini çarpıcı şekilde anlatmasıyla biliniyor.

Sefiller’de felaketin başlangıcı olan hırsızlık hangisi?

Victor Hugo’nun Sefiller romanında felaketin başlangıcı olarak tanımlanan olay, Jean Valjean’ın bir somun ekmek çalmasıdır. Bu hırsızlık, romanın ana eksenini oluşturan dramatik sürecin ilk adımı olarak kabul edilir.

Yazar, bu olayı basit bir suçtan ziyade, yoksulluk ve toplumsal adaletsizliğin kaçınılmaz sonucu olarak ele alır.

Jean Valjean neden ekmek çalar?

Jean Valjean, kız kardeşinin yedi aç çocuğunu doyurabilmek için çaresiz kalır. Açlık ve yoksulluk nedeniyle bir fırının camını kırarak bir somun ekmek çalar. Bu küçük gibi görünen hırsızlık, onun hayatını geri dönülmez biçimde değiştirir.

Bir somun ekmeğin bedeli ne olur?

Jean Valjean, bu hırsızlık nedeniyle 5 yıl kürek cezasına çarptırılır. Ancak cezası bununla sınırlı kalmaz. Hapishaneden kaçma girişimleri nedeniyle cezası defalarca uzatılır ve toplamda 19 yıl boyunca Toulon kürek mahkûmu olarak ağır şartlarda yaşamak zorunda kalır.

Victor Hugo, bu süreci bireysel bir suçtan çok, adalet sisteminin acımasızlığına dair güçlü bir eleştiri olarak sunar.

Victor Hugo bu olayı neden “felaket” olarak niteler?

Yazar, Jean Valjean’ın ekmek hırsızlığını bir hayat zincirinin kırıldığı an olarak görür. Toplumun yoksula sunduğu tek seçeneğin suç olması, ardından gelen ağır cezanın ise insanı daha da dışlaması, Hugo’ya göre gerçek felakettir.

Bu nedenle bir somun ekmek, yalnızca bir hırsızlık değil; sefaletin, eşitsizliğin ve vicdansız adaletin simgesidir.

Beyaz’la Joker’de sorulan 3 milyon TL’lik sorunun cevabı

Yarışmada yöneltilen “Victor Hugo Sefiller kitabında hangi hırsızlık olayını felaket başlangıcı olarak nitelendirmiştir?” sorusunun doğru cevabı: Jean Valjean’ın bir somun ekmek çalmasıdır.

Sefiller neden hâlâ bu kadar etkili?

Sefiller, aradan geçen yüzyıllara rağmen hâlâ güncelliğini koruyan bir eser olarak kabul ediliyor. Açlık, adalet, vicdan ve merhamet gibi evrensel temalar, romanı yalnızca bir edebiyat klasiği değil, aynı zamanda güçlü bir toplumsal eleştiri metni hâline getiriyor.