Yeni Birlik Gazetesi TV TRT 12 Punto 2026 için geri sayım başladı

TRT 12 Punto 2026 için geri sayım başladı

TRT çatısı altında bu yıl 8’inci kez düzenlenecek sinema platformu 12 Punto 2026, 12-19 Temmuz tarihleri arasında 30 ülkeden 60’a yakın ödüllü sinemacıyı İstanbul’da ağırlayacak.

Türkiye’de sinema sektörüne yönelik organize edilen ilk ve tek proje olma özelliği taşıyan “12 Punto 2026”, 12-19 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. TRT çatısı altında bu yıl 8’inci kez düzenlenecek olan Türkiye'nin en büyük senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu, 30 ülkeden 60’a yakın ödüllü yönetmen, yapımcı ve sinema profesyonelini sinemaseverlerle buluşturacak. Herkese açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek etkinlik; masterclasslar, paneller, söyleşiler ve film gösterimleriyle dünya sinemasının önde gelen isimlerine ev sahipliği yapacak. TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 15 Temmuz Destanı’nın 10. yılına özel kısa filmlerin ve Filistin Sineması özel bölümünün yer aldığı dopdolu bir programın sinemaseverleri beklediğini duyurdu.

Filistin Sineması özel bölümü ve 15 Temmuz kategorisi

Platform, Filistin’de yaşanan insanlık dramına karşı sinemanın gücüyle bir dayanışma ortamı oluşturmak ve küresel farkındalığı artırmak amacıyla bu yıl üçüncü kez "Filistin Sineması Özel Bölümü"ne ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda, 2026 yılı Oscar adayı "Hind Rajab’ın Sesi" (The Voice of Hind Rajab) filminin yapımcısı Nadim Cheikhrouha İstanbul'da ağırlanacak. Ayrıca, Oscar'da En İyi Uluslararası Film kategorisinde kısa listeye kalma başarısı gösteren TRT ortak yapımı "Filistin 36" filmi, 17 Temmuz'daki Türkiye vizyonu öncesinde 16 Temmuz Perşembe akşamı Feriye'de açık havada özel gösterimle izleyiciyle buluşacak. Sinema sektörü, uluslararası festivaller bünyesinde açılan bu tarz tematik ve politik seçkiler sayesinde küresel krizlere karşı sanatsal bir diplomasi alanı oluşturmakta ve ezilen toplumların sesini kitle iletişim araçlarıyla dünyaya duyurmaktadır.

Etkinlikte bu yıl, milli iradenin ve sivil direnişin simgesi olan 15 Temmuz hain darbe girişiminin 10’uncu yılına özel olarak "15 Temmuz Özel Kategorisi" de açıldı. Prodüksiyon desteği verilen üç kısa film; "Dünyanın Bütün Şafakları", "On Kere Daha" ve "Otuz İki Dakika", 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’nde sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

Büyük ödüller 19 Temmuz'da TRT 2'den canlı yayınlanacak

Toplam 113 uzun metrajlı film başvurusunun yapıldığı ve teknik elemelerin ardından 90 senaryonun değerlendirildiği platformda, 12 finalist proje büyük ödül için gün sayıyor. Yüksel Aksu, Fadik Sevin Atasoy, Ümit Köreken, Faysal Soysal ve Nuriye Bilici’den oluşan ön jüri tarafından seçilen finalistler; senaryo, pazarlama, sunum ve yapım alanlarında düzenlenecek atölye çalışmalarına katılacak. Geliştirme sürecinin ardından projeler, uluslararası film endüstrisi yöneticilerinden oluşan 5 kişilik jüriye sunulacak.

Değerlendirmeler sonucunda 3 projeye “TRT Ortak Yapım Ödülü”, 3 projeye “TRT Ön Alım Ödülü” ve 6 projeye “TRT Proje Geliştirme Ödülü” takdim edilecek. Ödül kazanan tüm projeler ile “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü” sahipleri, 19 Temmuz akşamı düzenlenecek ve TRT 2 ekranlarından canlı olarak yayınlanacak Kapanış ve Ödül Töreni’nde ilan edilecek. Hafta boyunca her akşam "12 Punto Özel" programı da TRT 2 ekranlarında sinemaseverlerle buluşacak.