‘birLEŞmiş Milletler’ isminde bir eser yapan Uğur Işılak, Filistin’de yaşanılan soykırımı kaleme aldığı şarkısı hakkında konuştu.
-‘birLEŞmiş milletler’ eseri İsrail’in günlerdir Filistin’e yaptığı katliam ve soykırımın dışında yıllardır Ortadoğu’da yaşanılan fotoğrafa fokus yapıyor… Sözleri gerçek manada yüreğe dokunuyor. Bu eseri kaleme alırken yaşadığınız duygu yoğunluğu size neler hissettirdi?
Aslında bu eser, yıllardır içimizde biriktirdiğimiz duyguların bir dışa vurumu.
Tarih boyunca Ortadoğu, jeokültürel, jeopolitik ve jeoekonomik bakımdan önemli bir yere sahip olmuştur. Hele hele petrolün keşfiyle bu önem daha da artmıştır. Yani özetle “dünyaya hâkim olmanın yolu Ortadoğu’ya hâkim olmaktan geçer” düsturu, batılı devletlerin iştahını kabartmış ve her türlü vahşetin meşru görülmesine sebep olmuştur. Bir de işin ezoterik tarafı var ki, bu cihetiyle mevzu, daha girift daha karmaşık bir hale gelmiştir maalesef. Kimine göre Armageddon, kimine göre Arz-ı Mevud, kimine göre Mesih meselesiyle farklı bir boyut kazanmıştır. Bu mesele, baktığımız açıya göre değişen çok boyutlu bir mesele olması hasebiyle anlaması güç, çözmesi ve çözümlenmesi çetin ve belalıdır.
Siyasetçi dikkat, sanatkâr rikkat sahibi olandır. Dikkat, umumi farkındalık, rikkat ise hususi farkındalıktır. Buradan yola çıkarak, tarih, bilgi ve duyguyu birleştirerek bir Ortadoğu bir muasır medeniyet ve yıllardır bize pazarlanmaya çalışılan bir insan hakkı ve hümanizma tahlilidir bu eser. Bu minvalde yüzlerce eser yapsak bile son iki asırdır yaşanan haksızlıkların yüzde birini dahi dile getirmiş olamayız.
-Türkiye’nin dışında tüm dünyanın Filistin’e uygulanan vahşet karşısında sessizliğe gömülmesine tanıklık ediyoruz. Siz de eserinizde ‘Yeniden var olmak için Bil ki Türkiye son kale’ sözüyle buna vurgu yapıyorsunuz. Neler söylemek istersiniz?
Bu bölge Osmanlı himayesindeyken tarihin en huzurlu ve en müreffeh dönemini yaşamıştır. Ne zaman ki haçlı ve siyonlu el ele verip bölgede boy göstermeye başlamış, işte o zaman kan dökülmüş, çocuklar öldürülmüş ve zulüm had safhaya ulaşmıştır. Demokrasi ve özgürlük adı altında işgallerini meşrulaştırmaya çalışan bu güruhun tarih önünde tüm mazlumlara hesap vereceği gün yakındır. Buna öyle inanıyorum ki, bu inancım olmasa bir eşkıya olurdum herhalde. Adalet lafla olmuyor. Ne kadar adil ve insani olduğunuzu, bilmem nerede nesli tükenmekte olan fok balığı, tavus kuşu tarantulası, Sumatra orangutanına ağıt yakmakla göstermeye çalışmak, hedef saptırma, katilliği gizleme, her türlü zulme rağmen şirin görünmeye çalışmaktan başka bir şey değildir. Artık bu numaraları kimse yemiyor. Sözüm ona muasır medeniyet iflas etmiştir. Bu girdaptan, bu bataktan kurtulmanın tek yolu vardır. O yol da Türkiye’den geçer. Filistin meselesi değil sadece, yanı başımızda işlenen her zulüm ve hukuksuz her olay kapsama alanımıza girer. Ortadoğu’ya barış gelecekse bir gün, bunu şeksiz şüphesiz Türkiye gerçekleştirecektir. Ne diyordu Mehmet Akif:
Ecdâdımızın heybeti ma'rûf-u cihandır /
Fıtrat değişir sanma, bu kan yine o kandır."
-Adeta terörist bir yaklaşımla zulmü körükleyen İsrail bebek, çocuk, kadın, yaşlı demeden masum sivilleri öldürüyor. Olur olmaz olaylarda dahi çığlıklar atan birçok ünlü isim İsrail karşısında deve kuşu gibi kafasını toprağa gömüyor. Bu durum hakkında yorumunuz ne olur?
Aslına bakılırsa, son dönemde susandan da rahatsızım konuşandan da… Susandan rahatsızım, zira; sokak köpeklerine gösterdikleri hassasiyeti, Filistin’de katledilen binlerce çocuğa gösterememiş olmak, vicdansızlığın ve caniliğin başka bir boyutudur. Konuşandan rahatsızım zira; yıllardır konuşmaktan öteye gidememek, vicdanımı kanatıyor. Sözün ötesi eylemdir, kıyamdır. Bu safhaya tam olarak geçememiş olmanın verdiği ızdırabı yaşamaktır hissemize düşen. Birleşmiş Milletler’in alacağı kararı bekleye bekleye yüzbinlerce masum insan katledildi bugüne kadar. Artık ne İnsan Hakları Mahkemesi, ne Uluslararası Ceza Hukuku, ne Batı Medeniyeti, ne BM, ne de Batı Demokrasisi benim için bir anlam ifade etmiyor.
Şarkının sözleri;
birLEŞmiş milletler
Küçük görüp sindirdiler
Seni hep özendirdiler
Paramparça edip sonra
Ceplerine indirdiler
Demokrasi işin süsü
Hepsi de çakal sürüsü
Hayvandan daha kıymetsiz
Bunlara Mü’min ölüsü
Muasır medeniyetmiş
Her şey bir oyun, düzmece
Uyuttular senelerce
Boşalttılar hazineni
Ve hep yok saydılar seni
Bir bak çocuklar ölürken
Uygarların tepkisine
Zerre kıymetin yok senin
Ben böyle alçak düzenin
Gelmişine geçmişine
İnsan hakkı falan filan
Hepsi de koca bir yalan
Vakti doldu yalanların
Yarınlar tüm mazlumların
Yeter ki uyan Müslüman
Öze bak vitrine kanma
Dünü hatırla, aldanma
Kanlar üstüne kurulan
Medeniyete inanma
Siyonlu haçlı el ele
Doymadılar böle böle
Yeniden var olmak için
Bil ki Türkiye son kale
birLEŞmiş milletler vay vay
Artık neye sayarsan say
Ne istediniz ulan siz
Kundaktaki bebeklerden
Kopsun inceldiği yerden
Bir bak çocuklar ölürken
Uygarların tepkisine
Zerre kıymetin yok senin
Ben böyle alçak düzenin
Gelmişine geçmişine
İnsan hakkı falan filan
Hepsi de koca bir yalan
Vakti doldu yalanların
Yarınlar tüm mazlumların
Yeter ki uyan Müslüman