İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son iki haftada 14 ilde jandarma tarafından düzenlenen operasyonlarda 156 göçmen kaçakçılığı organizatörünün yakalandığını, bunlardan 112’sinin tutuklandığını açıkladı. Yerlikaya, 44 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verildiğini bildirdi.
Bakan Yerlikaya, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yürütülen koordineli çalışmalarla büyük şehirlerden sahil kentlerine uzanan göçmen kaçakçılığı ağının deşifre edildiğini belirtti. Jandarma Genel Komutanlığı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticaretiyle Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilen operasyonların; Edirne, Muğla, Aydın, Balıkesir, İzmir, Çanakkale, Tekirdağ, Antalya, Mersin, Van, Şanlıurfa, Erzurum, Hatay ve Gaziantep’te eş zamanlı olarak yürütüldüğü kaydedildi.
Operasyonlarda insansız hava araçlarıyla havadan ve il jandarma komutanlıklarınca karadan yapılan çalışmalar sonucunda 120 araç ile 13 botun ele geçirildiği bildirildi. Yerlikaya, göç yönetiminin güvenlik boyutunun; düzensiz göç, insan ticareti ve göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında hukuk devleti ilkeleri ve insan haklarına riayet edilerek sürdürüldüğünü vurguladı.
Bakan Yerlikaya, sınır güvenliğinin ileri teknoloji ve gelişmiş izleme-denetim sistemleriyle güçlendirildiğini belirterek, yasa dışı göçü organize eden yapılara karşı sahada ve hukuki zeminde kararlı mücadelenin devam edeceğini ifade etti. Operasyonlarda görev alan tüm personeli tebrik etti.