İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Videolar Gündem Türkiye’nin Amman Büyükelçisi Caymazoğlu, 14 Türk aktivistin İstanbul'a döneceğini duyurdu!

Türkiye’nin Amman Büyükelçisi Caymazoğlu, 14 Türk aktivistin İstanbul'a döneceğini duyurdu!

İsrail’in alıkoyduğu Küresel Sumud Filosu’ndaki 14 Türk aktivist Ürdün’e getirildi. Aktivistler bugün İstanbul’a dönecek.

Küresel Sumud Filosu’nda yer alırken İsrail tarafından yasa dışı şekilde alıkonulan 14 Türk vatandaşı aktivist, Türkiye’nin diplomatik girişimleriyle Ürdün’e ulaştı. Aktivistler gün içinde İstanbul’a dönecek.

Türkiye’nin Amman Büyükelçisi Yakup Caymazoğlu, İsrail güçlerinin saldırısına uğrayan Küresel Sumud Filosu’nda yasa dışı şekilde gözaltına alınan 14 Türk vatandaşının Ürdün’e giriş yaptığını bildirdi.
Caymazoğlu, aktivistlerin Ürdün’de kısa süre dinlendikten sonra hava yoluyla İstanbul’a hareket edeceklerini açıkladı.

“Süreci büyük bir hassasiyetle yürüttük”

Büyükelçi Caymazoğlu, aktivistlerin güvenliği için tüm kurumların eş güdüm içinde çalıştığını belirterek,

“Küresel Sumud Filosu’nun geride kalan 14 Türk vatandaşını sınırdan alıp Ürdün’e getirdik. Burada bir süre dinlenecekler, ardından havalimanına geçeceğiz. Gerçekten büyük bir hassasiyet içerisinde bu süreç yürütüldü.” ifadelerini kullandı.

Caymazoğlu, Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve tüm devlet kurumlarının süreci yakından takip ettiğini, aktivistlerin İsrail’de kalmaması için yoğun diplomatik temas yürütüldüğünü vurguladı.

Ürdün makamlarından Türkiye’ye destek

Ürdün yönetiminin sürece aktif destek verdiğini belirten Caymazoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Ürdün makamlarıyla tam bir eş güdüm içinde çalıştık. Vatandaşlarımıza herhangi bir zarar gelmemesi ve güvenli şekilde tahliye edilmeleri için büyük çaba gösterildi. Çok şükür bugün bu süreci başarıyla tamamladık. Öğleden sonra İstanbul’a doğru hareket edeceğiz.”

Caymazoğlu ayrıca, iş birliği içinde süreci yürüten tüm kurumlara ve Ürdün makamlarına teşekkür etti.

Dışişleri: 14 vatandaşımız Türkiye’ye dönüyor

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli de yaptığı açıklamada, İsrail tarafından el konulan Küresel Sumud Filosu teknelerinde bulunan Türk vatandaşlarından 14’ünün kara yoluyla Ürdün’e geçtiğini, buradan da hava yoluyla Türkiye’ye döneceklerini bildirdi.

Küresel Sumud Filosu’na İsrail müdahalesi

Gazze’ye insani yardım ulaştırmak ve ablukayı delmek amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu, 1 Ekim akşamı Gazze açıklarına yaklaşmıştı.
İsrail ordusu, filoya saldırarak 42 gemiye el koymuş, aralarında Türklerin de bulunduğu yüzlerce uluslararası aktivisti gözaltına almış ve ülkenin güneyindeki Ketziot Hapishanesi’ne göndermişti.

Küresel Sumud Filosu, bugüne kadar Gazze’ye insani yardım ulaştırmak için yola çıkan en büyük uluslararası filo olma özelliğini taşıyor.