Yeni Birlik Videolar Yerel Haberler Milyonluk vurguna neşter! 62 kişilik dev şebeke yakalandı

Milyonluk vurguna neşter! 62 kişilik dev şebeke yakalandı

İstanbul Emniyeti'nin düzenlediği uluslararası yatırım dolandırıcılığı operasyonunda gözaltına alınan 95 kişiden 62'si adliyeye sevk edildi. Beyoğlu ve Şişli'deki çağrı merkezlerini üs olarak kullanan şebekeye yönelik operasyonun detayları netleşti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından uluslararası yatırım dolandırıcılığı yapan bir şebekeye yönelik düzenlenen geniş çaplı operasyonda gözaltına alınan 95 şüpheliden 62'si adliyeye sevk edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında yakalanan şüphelilerden 32'si hakkında sınır dışı (deport) işlemi uygulanırken, 1 kişi ise emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Çağrı merkezleri üs olarak kullanıldı

Siber polis ekiplerinin yürüttüğü teknik ve fiziki takip çalışmaları sonucunda, şebekenin uluslararası alanda yatırım vaadiyle yüksek miktarlarda haksız kazanç sağladığı tespit edildi. Zanlıların organizasyonu gizlemek ve güvenilirlik imajı çizmek amacıyla Beyoğlu ve Şişli ilçelerinde bulunan 2 ayrı lüks lokasyondaki adresi çağrı merkezi olarak kullandığı belirlendi. Eş zamanlı olarak düzenlenen baskınlarda şebeke mensupları suç unsurlarıyla birlikte yakalandı.

Uluslararası boyutu bulunan çağrı merkezi odaklı dolandırıcılık yöntemleri, son yıllarda dijital finansal veri güvenliğini tehdit eden en karmaşık organizasyonlar arasında yer alıyor. Mağdurlara yüksek getiri garantisi sunarak güven tesis eden ve yatırımları sahte paneller üzerinden yönetiliyormuş gibi gösteren bu tür yapılar, profesyonel çağrı merkezi altyapılarını kullanarak izlerini gizlemeyi hedefliyor. Yapılan adli operasyonlar ve dijital materyal incelemeleri, suç gelirlerinin aklanması ve sınır ötesi para akışının engellenmesi açısından hayati önem taşıyor.

Gözaltındaki 62 şüpheli, emniyetteki sorgularının ardından Bayrampaşa Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirilerek geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi. Adliyeye çıkarılan şüphelilerin savcılıktaki sorgu işlemleri devam ediyor.

Operasyon sonuç özeti

İşlem DurumuKişi SayısıDetay
Toplam Gözaltı95Operasyon kapsamında yakalanan şüpheli sayısı
Adliyeye Sevk Edilen62Sağlık kontrolü sonrası adliyeye sevk edilenler
Sınır Dışı (Deport)32Yabancı uyruklu şüpheliler hakkında uygulanan işlem
Serbest Bırakılan1Emniyet ifadesinin ardından serbest kalan şahıs
Odak Merkezler2Beyoğlu ve Şişli'deki çağrı merkezleri