Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde 70 yıl boyunca marangozluk yapan 90 yaşındaki Reşit Tekinkuş, ilerleyen yaşına rağmen ahşaba şekil vererek unutulmaya yüz tutan mesleği oğlu ile birlikte yaşatıyor. 10 yaşında başladığı bu meslek, yıllar içinde onun kimliğinin bir parçası haline geldi.
Geleneksel yöntemler ve el işçiliği
Tekinkuş, ahşap ürünlerini geçmişten öğrendiği geleneksel yöntemlerle hazırlarken, teknolojinin getirdiği değişimlere rağmen el aletlerini tercih ediyor. Özellikle soğan tahtası, ekmek tahtası ve fıstık merdiveni gibi yöresel ürünler üreterek, bu el emeği ile hem geçmişe saygı duruşunda bulunuyor hem de yerel ekonomiye katkıda bulunuyor.
Gelecek kuşaklara miras
Reşit Tekinkuş, marangozluk mesleğini babasından öğrendiğini ve bu geleneği oğlu ile sürdürdüğünü vurguladı. "Ben babamdan öğrendim, çocuklarım da benden öğreniyor" diyen Tekinkuş, oğlu ile birlikte çalışmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Oğlunun işte kendisinden daha iyi olduğunu kaydederken, birlikte geçirdikleri zamanın değerini de dile getirdi.
Oğuzeli ilçesinde yaşayan en eski marangoz ustası olduğunu aktaran Tekinkuş, ürettiği eşyaları çeşitli illere gönderdiğini belirterek, geçimlerini sağladıklarını ifade etti. "Burada ürettiğim ürünleri birçok ile gönderiyoruz. Geçimimizi çok güzel sağlıyoruz" diyerek kendine olan güveni ve işine olan sevgisi de dikkat çekiyor.

90 yaşındaki marangoz, ahşap işlemeleriyle tarihe meydan okuyor