Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Asi Nehri’nin öfkesi tarlaları vurdu: 20 yılın en büyük felaketinde bilanço ağır

Asi Nehri’nin öfkesi tarlaları vurdu: 20 yılın en büyük felaketinde bilanço ağır

Suların çekilmesiyle birlikte bölgedeki devasa yıkım dron ile görüntülendi. Hatay’da 21 Mayıs’tan itibaren etkisini artıran şiddetli yağışlar, kentin birçok noktasında hayatı felç etti.

Hatay'da etkili olan şiddetli yağışlar sonrası taşan Asi Nehri, Samandağ'daki binlerce dönüm tarım arazisini sular altında bıraktı. Suların çekilmesiyle birlikte bölgedeki devasa yıkım dron ile görüntülendi.

Hatay’da 21 Mayıs’tan itibaren etkisini artıran şiddetli yağışlar, kentin birçok noktasında hayatı felç etti. Özellikle Samandağ ilçesinde Yeşilada, Tekebaşı ve Çöğürlü mahallelerinde Asi Nehri’nin debisinin yükselerek taşması, tarım sektöründe büyük bir krize yol açtı. Günlerdir sular altında kalan araziler, taşkın sularının çekilmesiyle birlikte havadan görüntülendiğinde ortaya çıkan manzara, felaketin boyutlarını gözler önüne serdi.

Hasar tespiti için çalışmalar sürüyor

İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, suların çekilmesiyle birlikte bölgede kapsamlı bir hasar tespit çalışması başlattı. Binlerce dönüm ekili alanın ve çok sayıda seranın zarar gördüğü bölgede, üreticiler büyük bir mağduriyet yaşıyor. Özellikle ekim döneminde olan seracılar, suların tahliyesinin ardından yeniden üretime başlayabilmek için hummalı bir çalışma yürütüyor.

Doğa olayları ve insan eliyle gelen zararlar

Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, yaşanan felaketin son 20 yılın en şiddetli taşkını olduğunu vurguladı. Kamacı, doğa olaylarının kaçınılmaz olduğunu ancak insan kaynaklı hataların zararı büyüttüğünü belirtti. Nehir yataklarına yapılan ahırlar, arazi genişletme çalışmaları ve moloz dökümleri gibi müdahalelerin taşkınların etkisini artırdığına dikkat çeken Kamacı, "Doğanın hakkına girilmemeli. Nehir kenarlarına yapılan yanlış yapılar, suyun doğal akışını bozarak felaketi tetikliyor" dedi.

Islah çalışmaları hayati önem taşıyor

Bölgedeki üreticilerin bir kez daha benzer bir tabloyla karşılaşmaması için çağrıda bulunan Ziraat Odası Başkanı, her kış öncesinde dere ve nehir yataklarında düzenli ıslah çalışmalarının yapılması gerektiğinin altını çizdi. Devletin alacağı önlemlerin yanı sıra, vatandaşların da nehir yataklarına müdahale etmemesi gerektiğini belirten Kamacı, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için doğayla uyumlu bir planlamanın şart olduğunu ifade etti.