Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Dünya Çevre Günü etkinliklerinde yaptığı açıklamada, doğayı koruma mücadelesini bir belediyecilik hizmetinden öte, gelecek kuşaklara karşı bir sorumluluk olarak gördüklerini vurguladı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Dünya Çevre Günü kapsamında Çamlık Tepesi’nde düzenlenen "Bir Fidan Bin Umut" etkinliğine ev sahipliği yaptı. Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, çevre bilincinin toplumun tüm katmanlarına yayılması gerektiğini belirterek, doğanın korunmasının bir tercih değil, zorunluluk olduğunu ifade etti. Akın, "Çevre bize emanet" diyerek, şehrin her noktasında daha yaşanabilir bir atmosfer oluşturmak için yatırımların hız kesmeden süreceğini belirtti.
Eğitimle gelen toplumsal farkındalık
Göreve geldikleri ilk günden itibaren atık yönetimi ve döngüsel enerji konularına odaklandıklarını dile getiren Akın, özellikle çocuklara çevre bilinci aşılamak amacıyla kurulan Çevre Eğitim ve Bilim Merkezi’nin yoğun ilgi gördüğünü paylaştı. Binlerce ziyaretçiyi ağırlayan merkezin, yeni nesil çevre koruma politikalarının bir parçası olduğunu söyleyen Akın, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) ile karbon salınımını düşürmeyi ve enerji verimliliğini artırmayı hedeflediklerini açıkladı.
Su kaynaklarının korunması için kritik hamle
Konuşmasında suyun hayati önemine dikkat çeken Başkan Akın, "Su varsa hayat, tarım ve gelecek vardır" diyerek, Balıkesir Kent Konseyi ile birlikte gerçekleştirilen su varlığı çalıştayının önemine değindi. Akademisyenlerin ve uzmanların katkılarıyla şehrin su kaynaklarını korumak adına kapsamlı bir yol haritası belirlediklerini belirten Akın, iklim değişikliğine uyum sağlama noktasında kararlı olduklarını ifade etti.
Uluslararası başarı hemşehrilerin eseri
Balıkesir’in çevreci politikalarıyla Birleşmiş Milletler Çevre Programı kapsamında düzenlenen İstanbul Çevre Dostu Şehirler Ödülleri'nde ikincilik elde etmesinin büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirten Akın, bu başarının tüm Balıkesirlilere ait olduğunu söyledi. Kuvayımilliye ruhuyla doğaya sahip çıktıklarını vurgulayan Başkan Akın, "Atalarımız bu toprakları nasıl savunduysa, biz de suyumuzu, havamızı ve doğamızı aynı azimle koruyacağız" diyerek sözlerini tamamladı. Etkinlik, Başkan Akın’ın çocuklarla birlikte fidan dikimi gerçekleştirmesiyle sona erdi.