Kocaeli’de, bir yakınının tavsiyesiyle polimer kildan minyatür yiyecekler yapmaya başlayan 24 yaşındaki bilgisayar mühendisi Ayşe Betül Çalışkan, hobisini mesleğe dönüştürdü. İşletmelerin kendi tabaklamalarına sadık kalarak gerçeğini aratmayan üç boyutlu minyatür menüler hazırlayan Çalışkan, el emeği eserleriyle restoranlara farklı bir tanıtım imkanı sunuyor.
Yakın bir tanıdığının yönlendirmesiyle 3 yıl önce minyatür sanatıyla tanışan Çalışkan, gerçek yiyecekleri avuç içine sığacak kadar küçülterek kile şekil vermeye başladı. Ekmeklerin gözeneklerinden tabaktaki soslara kadar her detayı ince bir işçilikle hazırlayan Çalışkan, boş zamanlarında ürettiği çalışmaları sosyal medyada paylaşınca işletmelerin dikkatini çekti. Bir işletme sahibinin kendisiyle iletişime geçmesi üzerine, her birinde 24 farklı ürün bulunan 6 menü hazırlayan genç mühendis, aynı işletmeyle daha sonra bahçe menüsü ve karşıma panosu için de çalıştı.
"İlk çalışmamda yeteneğim olduğunu fark ettim" diyen Çalışkan, minyatür yiyecek yapmaya nasıl başladığını şöyle anlatıyor: "Hobi olarak başlamam, benim için çok kıymetli olan birinin yönlendirmesiyle oldu. Bana böyle yiyeceklerin yapılabildiğini gösterdiğinde, ‘Ben bunları yapabilirim’ gibi bir hisle başladım. Aslında ilk çalışmamda bile içten içe buna yeteneğim olduğunu fark ettim. Gün içerisinde yaptığım her işi bir an önce bitirip masama oturmak ve minyatürlerimin başına geçmek istiyorum."
Çalışkan, internet üzerinden paylaştığı ürünleri gören bir işletme sahibinin talebiyle ilk sipariş sürecinin başladığını ve kendisini birden 6 adet menü ve her birinde 24 minyatür bulunan bir siparişin ortasında bulduğunu kaydetti. "Şubat ayından sonra bu şekilde ilerledi. Aynı işletmeyle 4 kez çalıştık. Bahçe menüsü ve karşıma panosu için de sipariş verdiler. Şu anda yine birçok siparişim var. Ben tamamen birebir işletmelerin görsellerine göre çalışıyorum. İşletme yiyeceğini nasıl tabakladıysa ben de o şekilde minyatür hale getiriyorum. El menüsü olarak da çalışıyorum, tablo haline getirerek de çalışıyorum."
Hazırladığı menülerin işletmelere farklı bir tanıtım imkanı sunduğunu vurgulayan Çalışkan, "Bu menülerin işletmeler için en büyük avantajlarından biri, yaşayan reklamlar olması. İşletmelerin sanal dünyadaki kartvizitleri diyebiliriz. Bu menüye sahip olan işletmeler mutfaklarını sanata dönüştürüyor ve müşterilerine kişiselleştirilmiş bir menü sunuyor" diye konuştu.
QR kodlu ve PVC kaplamalı menülerin geride kaldığını savunan Çalışkan, işletmelerin sosyal medyada sürekli içerik üretmekte zorlandığını ifade etti. Minyatür menülerin bu noktada işletmelere katkı sağladığını dile getiren Çalışkan, "Benim sunduğum minyatürlü menüler işletmeler için canlı bir reklam. Türkiye’de bununla karşılaşan müşteriler, menülerin fotoğrafını veya videosunu çekip hemen sosyal medyada paylaşma içgüdüsü içerisinde oluyorlar. Benim için bir minyatürü sadece yapmak önemli değil, aynı zamanda onu gerçekçi hale getirmek de çok önemli. Ekmeğin gözeneklerinden yağın dokusuna kadar her şey benim için çok kıymetli. Detaylar ne kadar görünür olursa, gerçekçilik de o kadar fazla oluyor. Bir zeytin kavanozunun içindeki her zeytin birbiriyle aynı değil. Kimisi daha büzük, kimisi daha iri, kimisinin sapı var, kimisinin sapı yok. Gerçek hayattaki kusurları minyatürlerime de aktarıyorum."
Minyatürlerin hazırlanma sürecine de dikkat çeken Çalışkan, süreçte polimer killerinin kullanıldığını ve detayların verildikten sonra fırınlandığını ifade etti. "Sonrasında daha gerçekçi dokular verebilmek ve örneğin ekmeğin kızarmışlığını ayarlayabilmek için boyama aşamasından geçiriyorum. Ardından vernikleyip bunları menüde topluyorum" şeklinde konuştu.
Bilgisayar mühendisliği mesleğinin yanı sıra minyatür çalışmalarını da sürdürmek istediğini belirten Çalışkan, "Benim için hobi olarak başlayan bir şey şu an iş gibi evrildi. Ama iş olsun ya da olmasın benim her zaman minyatür yiyecek yapmak hobim olacak. İlerleyen süreçlerde bunun üzerinden ilerleyip belki bir atölye sahibi olmak istiyorum" dedi.

BİR YAKINININ GÖSTERDİĞİ MİNYATÜR YİYECEKLERDEN ETKİLENEREK POLİMER KİLLE ÇALIŞMAYA BAŞLAYAN 24 YAŞINDAKİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ AYŞE BETÜL ÇALIŞKAN, BOŞ ZAMANLARINDA YAPTIĞI ÜRÜNLERİ SOSYAL MEDYADA PAYLAŞINCA İLK SİPARİŞİNİ ALDI. HOBİ OLARAK ÇIKTIĞI YOLDA GERÇEK YEMEKLERİ EN İNCE AYRINTISINA KADAR KÜÇÜLTEN ÇALIŞKAN, ŞİMDİ İŞLETMELERE ÖZEL ÜÇ BOYUTLU MENÜLER HAZIRLIYOR.
