Kütahya’nın tarım merkezlerinden Çavdarhisar’da bereketli bir sezon yaşanıyor; barajdaki su seviyesi doluluk rekoruna koşarken, Belediye Başkanı Halil İbrahim Topbaş modernizasyon çağrısında bulundu.
Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde kış boyu etkili olan yoğun kar yağışı ve bahar aylarındaki düzenli yağışlar, bölgenin can damarı olan Çavdarhisar Barajı’nı yeniden hayata döndürdü. Yıllardır beklenen doluluk oranlarına ulaşan baraj, bölge çiftçisi için büyük bir umut kaynağı oldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çavdarhisar Belediye Başkanı Halil İbrahim Topbaş, barajın kısa süre içerisinde yüzde 100 doluluk seviyesine ulaşacağını müjdeledi.
Eski sistemler verimi düşürüyor
Barajdaki su seviyesinin yüksekliğine rağmen tarımsal sulamada ciddi bir darboğaz yaşandığını belirten Belediye Başkanı Topbaş, mevcut açık kanal sistemlerinin suyun tarlalara ulaşmasında büyük kayıplara yol açtığını ifade etti. Yüzeysel sulama yöntemlerinin artık günümüz şartlarında yetersiz kaldığına dikkat çeken Topbaş, "Barajımız dolu ancak suyu tarlaya ulaştıramıyoruz. Mevcut kanalet sistemlerinin eskimesi ve verimsizliği nedeniyle sulama kapasitemiz yüzde 5 ila 10 gibi oldukça düşük seviyelere geriledi" açıklamasında bulundu.
Modern sulama için düğmeye basıldı
Yaşanan su kayıplarının önüne geçmek ve tarımsal üretimi maksimize etmek adına kapalı devre basınçlı sulama sistemlerine geçişin şart olduğunu vurgulayan Başkan Topbaş, ilgili kurumlarla koordineli bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Su kaynaklarının korunmasının hayati bir öneme sahip olduğunu söyleyen Topbaş, "Elimizdeki bu değerli kaynağı en verimli şekilde kullanmak zorundayız. Hedefimiz, kapalı sistem altyapısını kurarak suyun her damlasını toprağa ulaştırmak ve kırsal kalkınmayı desteklemektir" dedi.
Tarım, Çavdarhisar’ın geleceği
İlçe ekonomisinin tarıma dayalı olduğunu hatırlatan Topbaş, barajdaki suyun doğru yönetilmesinin sadece bugünü değil, bölge üreticisinin geleceğini de doğrudan etkileyeceğini belirtti. Ürün çeşitliliğinin artırılması ve çiftçinin üretim gücünün korunması adına altyapı yatırımlarının öncelikli olduğunu yineleyen Başkan Topbaş, Çavdarhisar Barajı’nın ilçenin en stratejik varlığı olduğunu sözlerine ekledi.