Ege Denizi'nde art arda meydana gelen depremler, büyük tedirginlik yarattı. Son bir haftada 1200'den fazla sarsıntı kaydedilirken, uzmanlardan kritik uyarılar geldi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Serhat Durmuş, hareketliliğin Muğla, Aydın ve İzmir için ciddi risk taşıdığını belirterek, 6 ila 6,5 metre yüksekliğinde tsunami dalgalarının oluşabileceğine dikkat çekti.
Ege Denizi'nde Deprem Fırtınası! Olağan Dışı Hareketlilik
Son günlerde özellikle Santorini Adası ve çevresinde yaşanan sismik hareketlilik büyük bir endişe yarattı. İstanbul Esenyurt Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Jeofizik Yüksek Mühendisi Serhat Durmuş, bu olağan dışı sürecin ya büyük bir depreme ya da yeni bir yanardağ oluşumuna işaret ettiğini söyledi.
Durmuş, "1975'ten bu yana bu bölgede toplam 492 deprem meydana gelirken, yalnızca son bir haftada bu sayı 1200'e ulaştı. Bunlardan 48 tanesi 4 büyüklüğünün üzerinde, yani hissedilebilir seviyede. Bu ciddi bir hareketlilik" diyerek Ege kıyılarının da bu sarsıntılardan etkilenebileceğini vurguladı.
3 İl İçin Kritik Uyarı: Muğla, Aydın, İzmir Dikkat!
Ege kıyılarındaki iller için tsunami riski bulunduğunu belirten Durmuş, bölgedeki hareketliliğin sonuçlarına dair şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu hareketlilik Bodrum'a 140 kilometre, İzmir'e 180 kilometre mesafede. Eğer burada büyük bir kırık oluşursa, 7.3 büyüklüğüne kadar bir deprem meydana gelebilir. Bunun sonucunda 6 ila 6,5 metre yüksekliğinde tsunami dalgaları oluşabilir ve kıyı bölgeleri ciddi zarar görebilir."
Durmuş, 2011-2012 yıllarında Ege'de benzer bir süreç yaşandığını ancak büyük bir felaketin gerçekleşmediğini hatırlatarak, "Ancak bu sefer durum farklı görünüyor. Ya büyük bir deprem ya da Santorini'nin kuzeyinde yeni bir yanardağ oluşumu bekleniyor" dedi.
Tsunami Riski: 850 km Hızla Gelen Dev Dalgalar
Ege Denizi'nde 7.3 büyüklüğünde bir deprem olması durumunda tsunami dalgalarının ortaya çıkabileceğini belirten Durmuş, bu dalgaların saatte 850 kilometre hızla kıyıya ulaşabileceğini söyledi.
"İki katlı bina yüksekliğinde dalgaların, 850 km hızla kıyıya vurduğunu düşünün. Bu yıkıcı bir etki yaratacaktır. Tsunami dalgaları 1 metre bile olsa 200 metre iç kesimlere kadar ilerleyebilir. Kıyı bölgelerinde bulunan vatandaşların bu tür risklere karşı yüksek kesimlere çıkması ve yetkililerin uyarılarını takip etmesi gerekiyor."
Yunanistan'da Tsunami ve Yanardağ Alarmı!
Yunanistan'da tsunami ve volkanik patlama riskine karşı en yüksek ikinci seviye olan 7. seviye alarm verildi. Yunan yetkililer, Santorini Adası ve çevresinde önlemleri artırırken, binlerce kişinin adadan ayrıldığı bildirildi.