Diyarbakır'da 6 yıldır tostçuluk yapan Serdal Arcan, yaz aylarında yükselen sıcaklıklar nedeniyle zor günler geçiriyor. Dışarıda hava sıcaklığı 40 dereceyi aştığında, Arcan’ın dükkanındaki tost makinesinin başında sıcaklık 60-65 dereceye kadar çıkıyor.
Malzemelerin kalitesi için mücadele
Gün boyunca bu yoğun sıcaklık altında çalışmak zorunda kalan Arcan, ne klima ne de vantilatör kullanabiliyor. Sıcaklığın aşırı olması, hem iş verimliliğini düşürüyor hem de ürettiği ürünlerin kalitesine olumsuz etkide bulunuyor. "Yaz aylarında aşırı derecede sıkıntı yaşıyoruz. Dışarısı 40-45 dereceyse burası 60-65 derece" diyen Arcan, her bir makinenin 200-250 derecede çalıştığını belirtti.
Mesleğin zorlukları
Serdal Arcan, tostçuların ve fırıncıların yaz aylarında en çok zorlanan meslekler arasında olduğunu ifade etti. Ekmeklerin hemen kurumasının, tostun lezzetini etkilediğini söyleyen Arcan, "Ekmeklerimiz hemen kuruyor, taş gibi oluyor. Tost lezzetli olmuyor. O yüzden biz bu sıcağı çekiyoruz" şeklinde konuştu.
Kavurucu sıcaklar, sadece dış mekanlarda değil, esnafın çalıştığı iş yerlerinde de büyük zorluklar yaratıyor. Serdal Arcan gibi birçok kişi, ekmek kazanmak için yüksek sıcaklık altında çalışmaya devam ediyor.

65 dereceyi bulan sıcaklıkta 'ekmek' mesaisi