DÜZCE (İHA) – Düzce'de, üniversite öğrencisi Bilal Köse'nin fındığa alternatif ürün arayışıyla kurduğu yaban mersini bahçesi, hasat döneminde büyük ilgi görüyor. İyi tarım uygulamaları ile yetiştirilen yaban mersinleri, bahçeyi ziyaret eden vatandaşlar tarafından dalından toplanarak sepetlere konuluyor. Aynı zamanda bahçede fotoğraf çektirerek doğayla iç içe vakit geçirme fırsatı buluyorlar.
Merkeze bağlı Musababa köyünde, ailesiyle birlikte arazi satın alan Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Bilal Köse, bölgenin ana tarım ürünü olan fındığa alternatif bulmak adına araştırmalar yaptı. Uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda 2022 yılında yaban mersini üretmeye karar veren Köse, iyi tarım uygulamaları ile ektiği ürünlerden 3. yılının sonunda yoğun verim almaya başladı.
Hasat dönemi ile birlikte bahçesini açan genç çiftçi, ziyaretçilere kendi meyvelerini toplama şansı sunarak kırsal turizme de katkıda bulunuyor. Yaban mersinlerini toplayan ziyaretçiler bahçede keyifli vakit geçirirken, Instagram gibi sosyal medya platformlarında fotoğraflarını paylaşıyor.
Tarım ve Orman İl Müdürü, genç çiftçilere destek verdiklerini açıkladı
Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun, bahçeyi ziyaret ettiğinde yaptığı açıklamada, Bakanlığın iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırma projesi kapsamında genç çiftçilere destek verdiklerini belirtti. Uzun, bölgede üretilen ürünlerin kırsal turizm kanalıyla doğrudan tüketiciye ulaştığını vurgulayarak, "Bilal kardeşimiz projeden faydalanan üreticilerimizden biri. Burada üretilen ürünler, kırsal turizm kanalıyla tüketicilere ulaşmakta. Bilal gibi genç çiftçilerimizi Bakanlık ve İl Müdürlüğü olarak destekliyoruz. İyi tarım uygulaması yapan, tarım sigortası yaptıran ve modern sulama sistemlerini kullanan çiftçilerimiz bizler için çok kıymetli. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak her zaman yanlarındayız ve yanlarında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Üretici Bilal Köse, doğal üretim yaptığını belirtti
Üretici Bilal Köse, kimyasal ilaç kullanmadan tamamen doğal üretim yaptıklarını ve ziyaretçilerin bahçeye gösterdiği ilginin kendilerini memnun ettiğini ifade etti. Köse, "Sabah saat 09.00’dan hava kararıncaya kadar hasat etkinliklerimiz devam ediyor. 2022 yılında bu araziyi satın aldık. Düzce Üniversitesi'nde Emrah Çiçek hocamızla tanıştık ve yaban mersini üretmeye karar verdik. Bu sene 3. senemiz ve ilk güçlü hasat senemiz. Tarım ve Orman Bakanlığı ile İl Müdürlüğü'nün destekleriyle iyi tarım uygulamalarıyla üretim yapıyoruz. Kesinlikle ilaç kullanmadan, doğal ve organik ürün üretiyoruz. Yaban mersini son zamanlarda oldukça popüler bir meyve haline geldi. İnsanların kendi sepetini alıp meyvesini toplaması hoşlarına gidiyor. Burası aynı zamanda fotoğraf çekimleri için de oldukça yoğun bir ilgi görüyor" dedi.
Bahçede bulunan Gözde Yıldız ise dernek olarak etkinlik düzenlediklerini ifade ederek, "Yaban mersinini dalından toplamak ayrı bir keyifti. Hem çok eğlendik hem de stres attık. Toplarken güzel fotoğraflar çekme imkanı da bulduk" şeklinde konuştu.

DÜZCE'DE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİN FINDIĞA ALTERNATİF ÜRÜN ARAYIŞIYLA KURDUĞU YABAN MERSİNİ BAHÇESİ, HASAT DÖNEMİNDE VATANDAŞLARDAN İLGİ GÖRÜYOR.
