Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Ege'nin son bakir kıyıları alarm veriyor: Cennetten geriye bataklık kalmasın

Ege'nin son bakir kıyıları alarm veriyor: Cennetten geriye bataklık kalmasın

Ege Bölgesi’nin en özel kıyı şeritlerinden biri olan Pamucak ile Yoncaköy arasındaki bölge, hem endemik bitki türlerine ev sahipliği yapması hem de Caretta caretta kaplumbağalarının üreme alanı olmasıyla büyük bir öneme sahip.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği, Kuşadası ve Selçuk arasındaki eşsiz kumul ekosisteminin kontrolsüz insan ve araç trafiği nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu.

Ege Bölgesi’nin en özel kıyı şeritlerinden biri olan Pamucak ile Yoncaköy arasındaki bölge, hem endemik bitki türlerine ev sahipliği yapması hem de Caretta caretta kaplumbağalarının üreme alanı olmasıyla büyük bir öneme sahip. Ancak bölge, resmi koruma statülerine rağmen ciddi bir ekolojik tehdit altında bulunuyor.

Ekolojik yıkımın boyutları büyüyor

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, özellikle Zeytinköy plajı çevresindeki durumun vahametine dikkat çekti. Bölgenin Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve 2. Derece Doğal Sit Alanı statüsünde olmasına rağmen, Küçük Menderes Nehri’nden gelen kirliliğin yanı sıra yaz aylarındaki aşırı insan ve araç baskısının alanı tahrip ettiğini belirtti. Sürücü, yasal düzenlemelerin varlığına rağmen denetimsizliğin bölgeyi geri dönülemez bir yıkıma sürüklediğini ifade etti.

Araçlar kumulları betonlaştırıyor

Bölgenin deniz kaplumbağaları için hayati bir yuvalama alanı olduğunu hatırlatan Sürücü, kıyıya kadar giren araçların hassas kumul yapısını bozduğunu vurguladı. Denize sıfır noktada yakılan mangallar ve çevreye bırakılan çöplerin, bölgenin doğal dokusunu hızla yok ettiğini belirten Sürücü, "Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar hoyratça kullanılan bir plaj örneği daha yoktur" diyerek tepkisini dile getirdi.

Acil önlem çağrısı

Gelecek nesillerin bu doğal mirastan mahrum kalmaması için yetkilileri göreve çağıran Sürücü, kontrolsüz girişlerin engellenmesi ve bölgenin koruma altına alınması için somut adımların atılması gerektiğini belirtti. Aksi takdirde, endemik türlerin ve eşsiz jeomorfolojik yapının tarihe karışarak bölgenin bir bataklığa dönüşeceği uyarısında bulundu.