Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Elazığ’da başlatılan büyük dönüşüm hamlesinde kentsel alandaki tüm konutlar hak sahiplerine ulaştırıldı; kırsaldaki çalışmalar ise sona yaklaştı.
Deprem kuşağında yer alan Elazığ, 6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan yoğun inşa süreciyle güvenli yaşam alanlarına kavuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un koordinasyonunda yürütülen çalışmalar neticesinde, kentsel dönüşüm ve rezerv alan projelerinde önemli bir aşama geride bırakıldı.
Kentsel alanda 14 bin 894 konutun yapımı tamamlanarak hak sahiplerine anahtarları teslim edildi. Böylece şehir merkezinde konut bekleyen depremzede kalmadı.
Asrın felaketi asrın inşasına dönüştü
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Fatih Önalan, 2020 Sivrice depreminin ardından başlayan iyileştirme süreçlerinin, 2023 yılındaki büyük felaketle birleştiğini belirtti. Önalan, bu süreci "Asrın felaketini asrın inşasına çevirdik" sözleriyle tanımladı.
Önalan, sadece rezerv alanlar ve sosyal konutlarla sınırlı kalmadıklarını, yerinde dönüşüm projeleriyle de vatandaşlara destek olduklarını vurguladı. Bu kapsamda 2 bin 517 hak sahibinin konutlarının büyük bölümü tamamlanırken, projeye devlet eliyle 3 milyar TL tutarında kaynak aktarıldı.
Kırsalda geri sayım başladı
Kentsel alanın ardından gözler kırsal bölgelere çevrildi. TOKİ tarafından yürütülen çalışmalarla kırsalda 4 bin 90 konutluk bir planlama yapıldı. Bu konutların büyük bir kısmının zaten teslim edildiğini belirten Önalan, kalan az sayıdaki yapının da kısa sürede tamamlanarak hak sahiplerine verileceğini ifade etti.
Elazığ’ın deprem gerçeğine uygun, dayanıklı ve güvenli yapı stokları oluşturma hedefiyle hareket ettiklerini söyleyen yetkililer, afetlere hazırlıklı bir şehir vizyonuyla çalışmaların kararlılıkla sürdüğünü belirtti. Yerinde dönüşüm ve yeni yerleşim alanlarıyla vatandaşların mağduriyetinin tamamen giderilmesi amaçlanıyor.