Erken çocukluk dönemindeki ruh sağlığı sorunlarına karşı uluslararası bir çözüm platformu kuran Atatürk Üniversitesi, dünyanın dört bir yanından gelen uzmanlarla kanıta dayalı yeni nesil müdahale yöntemlerini masaya yatırdı.
Atatürk Üniversitesi, çocukların duygusal ve davranışsal gelişim süreçlerini koruma altına almak amacıyla 1-2 Haziran 2026 tarihlerinde dev bir bilimsel organizasyona imza attı. "Erken Çocuklukta Duygusal ve Davranışsal Problemler: Kanıta Dayalı Klinik Değerlendirme ve Müdahale Yaklaşımları Sempozyumu", Florida, Würzburg, Stavanger ve Bielefeld gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinden akademisyenleri Erzurum'da bir araya getirdi.
Küresel ölçekte artış gösteren çocuk ruh sağlığı sorunlarına dikkat çeken Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, bu alandaki çalışmaların sadece klinik bir süreç değil, aynı zamanda hayati bir toplumsal sorumluluk olduğunu vurguladı.
Bilimden sahaya güçlü köprüler
Rektör Hacımüftüoğlu, üniversitenin son dönemde çocuk ruh sağlığına odaklanan akademik üretiminin meyvelerini verdiğini belirterek, özellikle ebeveyn-çocuk etkileşim terapisi üzerine yapılan araştırmaların uluslararası literatürde dikkat çektiğini ifade etti. Hacımüftüoğlu, "2023 Kahramanmaraş depremleri sonrası travma yaşayan çocuklarımız için geliştirdiğimiz uygulamalar, bilimsel çalışmalarımızın toplumsal ihtiyaçlara nasıl doğrudan yanıt verdiğinin en somut kanıtıdır" değerlendirmesinde bulundu.
Çok disiplinli uzmanlık buluşması
Sempozyum, psikolojiden çocuk gelişimine, psikiyatriden eğitim bilimlerine kadar pek çok farklı disiplini aynı çatı altında topladı. İki gün süren etkinlikte; travma müdahaleleri, nörogelişimsel bozuklukların yönetimi ve ebeveynlik temelli destek yaklaşımları gibi kritik başlıklar derinlemesine incelendi.
Akademik iş birliğinde yeni dönem
Etkinliğin ikinci gününde gerçekleştirilen klinik uygulama oturumları ve sözlü bildiri sunumları, katılımcılara deneyimlerini paylaşma ve gelecekteki ortak projeler için ağ oluşturma imkanı tanıdı. West Virginia Üniversitesi'nden gelen uzmanların da katkı sağladığı sempozyum, Atatürk Üniversitesi'nin uluslararası akademik arenadaki görünürlüğünü bir üst seviyeye taşıdı.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Seçer ve emeği geçen tüm ekibe teşekkürlerini ileten Rektör Hacımüftüoğlu, bu tür organizasyonların çocukların daha sağlıklı bir geleceğe adım atmasında birer mihenk taşı olduğunu belirterek sözlerini noktaladı. Etkinlik, kanıta dayalı yaklaşımların yaygınlaştırılması adına önemli bir akademik miras bırakmış oldu.