Yeni Birlik Gazetesi Yaşam İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 49,94'e geriledi

İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 49,94'e geriledi

İstanbul barajlarında ortalama doluluk oranı yüzde 49,94'e düşerek son 10 yılın en düşük üçüncü seviyesine geriledi. Günlük su tüketimi ise 3,5 milyon metreküpe ulaştı.

İstanbul'da yaz sıcakları, düşen yağış miktarı ve artan su tüketimi barajlardaki su seviyesini kritik eşiğin altına düşürdü. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, 11 Mayıs'ta yüzde 72,05 ile yılın en yüksek seviyesine ulaşan baraj doluluk oranı, 14 Ağustos itibarıyla yüzde 49,94'e geriledi. Böylece kentteki baraj doluluk oranı son 10 yılın en düşük üçüncü seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Kentteki barajlarda toplam 433,46 milyon metreküp su birikirken, kentin su ihtiyacını karşılayan Melen ve Yeşilçay hatlarından bu yıl 487,87 milyon metreküp su aktarıldı. Baraj bazında en düşük su seviyeleri yüzde 16,8 ile Pabuçdere ve yüzde 22,85 ile Kazandere'de ölçülürken; en yüksek doluluk yüzde 80,7 ile Elmalı ve yüzde 71,05 ile Ömerli barajlarında kaydedildi.

Barajlarda son 10 yılın verileri ve su yönetiminde sürdürülebilirlik

Geçmiş yılların 14 Ağustos verileri incelendiğinde, İstanbul barajlarındaki doluluk oranı 2016'da yüzde 57,14, 2018'de yüzde 68,35, 2022'de yüzde 62,12 seviyesindeyken, en düşük seviye yüzde 33,81 ile 2023 yılında yaşandı. İSKİ ve iklim uzmanlarının değerlendirmelerine göre, küresel iklim değişikliği nedeniyle Marmara Bölgesi'nde yağış rejiminin düzensizleşmesi ve yüksek sıcaklıklarla artan buharlaşma oranları, yüzeysel su kaynakları üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu durum, kentin su arz güvenliği için baraj rezervlerinin yanı sıra havza koruma ve şebekelerdeki kayıp-kaçak oranlarının azaltılmasına yönelik altyapı stratejilerinin kritik önemini ortaya koyuyor.

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, kentte günlük su tüketiminin yaklaşık 3,5 milyon metreküpe yaklaştığına dikkat çekerek, mevcut su rezervinin verimli kullanılması gerektiğini vurguladı. İstanbul'da kişi başı günlük su kullanımının 200 litre civarında olduğunu belirten Toros, bu miktarın 100 litreye düşürülmesi, yağmur suyu hasadı yapılması ve yeşil alan sulamalarında alternatif kaynakların değerlendirilmesi çağrısında bulundu.