Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Kahramanmaraş’ın tarhana geleneğinde naylon çiğlere karşı doğal ürün direnişi

Kahramanmaraş’ın tarhana geleneğinde naylon çiğlere karşı doğal ürün direnişi

Kahramanmaraş'ta yerel ustalar, naylon çiğlere karşı doğal çiğleri koruyarak tarhana geleneğini yaşatmaya çalışıyor.

Kahramanmaraş'ın AB tescilli lezzeti 'Maraş tarhanası', kurutulma işlemlerinde geleneksel yöntemlerin savunucuları olan ustalar tarafından yaşatılıyor. Bu ustalar, tarhananın altına serilen ve 'çiğ' adı verilen hasırların üretimini sürdürüyor. Ancak, son yıllarda artan naylon çiğlerin yaygınlaşması, hem geleneksel üretim sürecini hem de bu ustaların geçim kaynaklarını olumsuz etkilemekte.

Osmaniye'nin Düziçi, Karataş ve Yumurtalık bölgelerinde yetişen sazlardan elde edilen doğal çiğler, Kahramanmaraş'a getiriliyor ve yaklaşık 2-3 ay süren bir hazırlık sürecinin ardından satışa sunuluyor. Doğal çiğlerin, Maraş tarhanasının lezzet ve kalitesi üzerinde büyük bir öneme sahip olduğu belirtiliyor.

Geleneksel üretimimizin korunması gerek

Yaklaşık 40 yıldır bu işi yapan Eşe Filiz, doğal çiğlerin yerini naylon ürünlerin almasının satışları düşürdüğünü ifade etti. Ailesiyle birlikte geçimini bu meslekten sağladığını belirten Filiz, "2-3 ay boyunca çiğleri hazırlayıp örüyoruz, ardından Kahramanmaraş'a getiriyoruz. Ekmeğimizi bu işten kazanıyoruz. Maraşlılar tarhanalarını doğal çiğlerin üzerine sererek kurutuyor. Bu gelenek Kahramanmaraş'a özgü" diye konuştu.

Naylon çiğlerin sağlıksız etkileri

Filiz, doğal çiğlerin sağlık ve lezzet açısından daha avantajlı olduğunu savunarak, "Bizim ördüğümüz çiğ tamamen doğal. Naylon ürünler sağlıklı değil. Doğal çiğ tarhanaya lezzet veriyor. Maraşlılar da bu yüzden doğal olanı tercih ediyor" ifadelerini kullandı.

Zorluklara rağmen geleneksel tarımın sürdürülmesi

Filiz, yıllardır zorlu koşullarda çalıştıklarını dile getirerek, bazen yol kenarında ya da araçlarında konaklamak zorunda kaldıklarını ifade etti. "Tozun toprağın içinde çalışıyoruz. Bazen suya ve yiyeceğe ulaşmakta bile zorlanıyoruz. Buna rağmen mesleğimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Naylon çiğler çıktıktan sonra doğal ürünlerimizi satmakta zorlanıyoruz. Bazen satış oluyor, bazen olmuyor" diyerek zorluklarını paylaştı.

KAHRAMANMARAŞ'IN COĞRAFİ İŞARETLİ LEZZETİ OLAN MARAŞ TARHANASININ HAZIRLANMASINDA KULLANILAN DOĞAL...

KAHRAMANMARAŞ'IN COĞRAFİ İŞARETLİ LEZZETİ OLAN MARAŞ TARHANASININ HAZIRLANMASINDA KULLANILAN DOĞAL ÇİĞLERİN ÜRETİMİNİ SÜRDÜREN USTALAR, SON YILLARDA YAYGINLAŞAN NAYLON ÇİĞLERİN HEM GELENEKSEL ÜRETİMİ HEM DE GEÇİM KAYNAKLARINI OLUMSUZ ETKİLEDİĞİNİ SÖYLEDİ.

KAHRAMANMARAŞ'IN COĞRAFİ İŞARETLİ LEZZETİ OLAN MARAŞ TARHANASININ HAZIRLANMASINDA KULLANILAN DOĞAL...