Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Kamu diplomasisinde Türk dizileri paneli İstanbul'da düzenlendi

Kamu diplomasisinde Türk dizileri paneli İstanbul'da düzenlendi

Ataşehir'de düzenlenen panelde Türk dizilerinin kamu diplomasisindeki rolü, reklam gelirlerindeki düşüş ve sektörün geleceği masaya yatırıldı.

"Türkiye Markasının Küresel Anlatısı: Türk Dizileri" programı kapsamında Ataşehir'de bir otelde "Kamu Diplomasisinde Bir Başarı Hikayesi: Türk Dizileri" başlıklı panel gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran'ın açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte, sektörün önde gelen isimleri ve kamu temsilcileri bir araya geldi.

Sinema Genel Müdürü Birol Güven'in moderatörlüğünü üstlendiği panelde; RTÜK Başkanı Mehmet Daniş, TRT Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Şimşek, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk ve yapımcı Onur Güvenatam konuşmacı olarak yer aldı. Birol Güven, Türkiye'nin uluslararası alanda güçlenmesinin dizi ihracatına doğrudan katkı sağladığını belirterek, mevcut başarının arkasında 100 yıllık Yeşilçam mirası olduğunu vurguladı.

Dizi İhracatı 1 Milyar Dolar Sınırını Aştı

Türk dizilerinin küresel pazardaki konumu ve ekonomik büyüklüğü rakamlara da yansıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 170'e yakın ülkeye ihraç edilen ve dünya genelinde yaklaşık 1 milyar kişiye ulaşan Türk dizileri, yıllık 1 milyar doları aşan ihracat geliriyle Türkiye'yi ABD ve İngiltere ile birlikte dünyanın en büyük üç televizyon endüstrisinden biri konumuna taşıdı.

Reklam Gelirleri Düşüyor Dijital Yayıncılık Öne Çıkıyor

RTÜK Başkanı Mehmet Daniş, dünyada yaklaşık 1 milyar insanın Türk dizileri vasıtasıyla Türk kültürü ve diliyle tanıştığını ifade ederken, geleneksel televizyon kanallarındaki reklam gelirlerinin düşmesinin sektörün sürdürülebilirliğini tehdit ettiğine dikkat çekti. TRT Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Şimşek ise dijital platform yayıncılığına değinerek, hızlı ilerleyen hikaye aksı ve zaman doldurma amacı taşımayan dinamik kurguların dijital projeler için temel kriter olduğunu aktardı.

Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk, dizilerin Türkiye'nin küresel tanınırlığına sunduğu katkıya değinerek akademi ve sektör iş birliğinin artırılması gerektiğini ifade etti. Yapımcı Onur Güvenatam ise televizyon kanallarının sektörün ana omurgası olduğunu belirterek, 140 dakikalık dizi sürelerinin ve üretim kalitesinin korunmasının önemine işaret etti. Program, kamu ve sektör temsilcilerinin katıldığı ortak yol haritası çalıştayı ile sona erdi