17 Eylül 1950 tarihinde Kore Savaşı’na katılacak olan 1. Türk Tugayı, Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasında İskenderun Limanı’ndan yola çıkarak Uzak Doğu’ya ulaştı. O yıllara tanıklık eden Yozgat’ın Sarıkaya ilçesindeki Hasbek köyünde yaşayan 96 yaşındaki Kore gazisi Şevki Kanak, savaşın yanı sıra aile özlemi ve yaşadığı derin duygularla dolu anılarını gözyaşları içinde paylaştı.
Hatıralar, zafer ve özlem
Kore Savaşı’nda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kahramanlıklarını birebir yaşadığını ifade eden Kanak, vatanından binlerce kilometre uzakta geçirdiği o zor günleri anlatarak, "O zaman bekardım. Ailem Kore’ye gittiğimi biliyordu. Burada anne babam çile çekti. Annem babam çok ağladılar. Cepheye senin gibileri geliyor, aynı yazgıyı paylaşıyorsun. Vadesi yeten kaldı, yetmeyen döndü. Kore’de 1 sene kaldım. O zaman çok kalabalıktı. Cepheden başka bir yer görmedik. Anam babam aklımdan çıkmadı," dedi.
Köyün efsanesi: Şevki Kanak
Kanak’ın akrabası ve Hasbek Köyü Muhtarı Mehmet Kahraman, "Biz bununla gurur duyuyoruz. Hala çocuğuyuz. Çok hatıralarını dinledim. O zaman daha gençti, ben gelirdim, cepheden cepheye koştuklarını çatışmaya girdiklerini anlatırdı. Yaşayan bir tarih. Köyümüzün bir efsanesi, bir çınarı, bizim gurur kaynağımız. Sağ olsun valimiz, kaymakamımız ziyaretine gelirler." ifadeleriyle duyduğu gururu dile getirdi.
Şevki Kanak’ın eşi Hatice Kanak ise, "Savaşa gitmesinden dolayı gurur duyarım. Ziyaretçileri eksik olmaz. Çok gelirler. Çobanlık yaparak günleri geçti. Eskiden Gazi olmasının çok bir kıymeti yoktu. Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun, başa geçti Gazimiz kıymetlendi. Yoksa çok sefillik çektik. Tarlada süründüm, çocuklarıma kalem defter parası bulamadım. Tarlalarda mercimek yoldum." sözleriyle eşinin geçmişte yaşadığı zorluklara dikkat çekti.

96 yaşındaki Kore Gazisi, hatıralarını gözyaşlarıyla anlattı