Geçtiğimiz aylarda yüzde 23’lük kritik seviyeye kadar gerileyerek büyük endişe yaratan Akbaş Barajı, yoğun yağışların ardından tam doluluğa ulaştı; Başkan Çavuşoğlu ise "Baraj dolu olsa da tasarruf bilincini elden bırakmamalıyız" uyarısında bulundu.
Denizli’nin su arzında hayati bir role sahip olan Akbaş Barajı, son dönemde yaşanan yağışlı hava dalgalarıyla birlikte yüz güldüren bir seviyeye yükseldi. Kentin içme suyu ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan barajda, DESKİ verilerine göre doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı. Henüz kısa bir süre önce kuraklık riskiyle karşı karşıya kalan havza, bugünlerde son yılların en yüksek su seviyesini görerek hem tarımsal sulama hem de şehir şebekesi için büyük bir güvence oluşturdu.
Yüzde 23'ten tam kapasiteye
Yılın ilk dönemlerinde yüzde 23 seviyelerine kadar düşerek alarm veren barajdaki su miktarı, Mayıs ayı itibarıyla hızlı bir yükseliş ivmesi yakaladı. Yüzde 82 ile başlayan bu olumlu süreç, kısa sürede yüzde 97 sınırını da aşarak tam kapasiteye ulaştı. Yaşanan bu tarihi doluluk oranı, Denizli halkında büyük bir memnuniyetle karşılandı.
Başkan Çavuşoğlu'ndan tasarruf çağrısı
Barajın tam kapasiteye ulaşmasının sevindirici olduğunu vurgulayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, suyun sınırsız bir kaynak olmadığına dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık stresinin unutulmaması gerektiğini hatırlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Bugün barajımızın tamamen dolmuş olması geleceğimiz adına büyük bir şans. Ancak iklim değişikliğinin etkileri ve önümüzdeki sıcak yaz ayları göz önüne alındığında, suyumuzu sanki barajlarımız boşmuş gibi titizlikle kullanmalıyız. Tasarruf, sadece bir zorunluluk değil, bir yaşam kültürü haline gelmelidir. Her damla suyun kıymetini bilerek hareket etmeli, kaynaklarımızı israf etmeden korumalıyız."