Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Ölüm kustuğu manşetlerden yaşama döndü: İzmit Körfezi’nde devrim niteliğinde değişim

Ölüm kustuğu manşetlerden yaşama döndü: İzmit Körfezi’nde devrim niteliğinde değişim

İzmit Körfezi, uzun yıllar boyunca basında yer alan "ölüm kustu" şeklindeki karamsar haberlerle gündeme geliyordu. Ancak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan kapsamlı dip çamuru temizliği projesi, bölgenin kaderini değiştirdi.

Kocaeli’de yıllarca çevre kirliliğiyle anılan İzmit Körfezi, yürütülen dip temizliği projesiyle adeta yeniden doğdu; su altı dünyası 30’a yakın farklı türle eski günlerine kavuştu.

İzmit Körfezi, uzun yıllar boyunca basında yer alan "ölüm kustu" şeklindeki karamsar haberlerle gündeme geliyordu. Ancak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan kapsamlı dip çamuru temizliği projesi, bölgenin kaderini değiştirdi. Deniz ekosistemini iyileştirmeyi hedefleyen bu devasa çalışma, körfezin derinliklerinde gözle görülür bir dirilişi beraberinde getirdi.

Bilim dünyasından sevindiren veriler

Marmara Denizi üzerine yaptığı akademik çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Mustafa Sarı ve uzman ekibi, körfezde gerçekleştirdikleri son dalışlarda projenin başarısını somut verilerle ortaya koydu. Yapılan su altı incelemeleri, deniz tabanındaki yaşamın ne kadar hızlı bir şekilde kendini yenilediğini kanıtladı.

Körfezin yeni sakinleri

Su altı kameralarına yansıyan görüntüler, bölgedeki biyoçeşitliliğin ne denli arttığını gözler önüne serdi. İncelemeler sonucunda pina ve deniz çayırlarının yanı sıra kalamar, kalem mercan, barbun, iskorpit ve kırlangıç gibi yaklaşık 30 farklı deniz canlısının yuvalarına geri döndüğü tespit edildi.

Başkan Büyükakın: Körfezimiz yeniden nefes alıyor

Süreci yakından takip eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, geçmişteki olumsuz manşetleri hatırlatarak gelinen noktanın önemine vurgu yaptı. Büyükakın, "Körfezimiz temizlendikçe canlı çeşitliliğimiz artıyor, ekosistemimiz yeniden nefes alıyor. Bu güzelliği korumak ve geliştirmek için azimle çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. İkinci etabı devam eden temizlik çalışmaları, körfezin ekolojik dengesini tamamen geri kazanması adına büyük bir umut kaynağı olmaya devam ediyor.