Sıfır Atık Hareketi Kurucusu ve UN Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan’ın himayelerinde büyüyen Sıfır Atık yaklaşımı doğrultusunda, deniz ekosistemlerini korumak amacıyla Antalya Phaselis Güney Limanı’nda “Geleceğe İz Bırak – Plastiksiz Temmuz Buluşması” gerçekleştirildi.
Dünya genelinde kutlanan "Plastiksiz Temmuz" (Plastic Free July) kapsamında düzenlenen programa; Antalya Valisi Hulusi Şahin ve eşi Ebru Şahin ile Sıfır Atık Vakfı Başkanı ve COP31 Yüksek Düzeyli İklim Şampiyonu Samed Ağırbaş katıldı.

Denizden Çıkarılan Atıklar Sergilendi, Çöpkaparlar Tanıtıldı
Etkinlikte dalgıçlar tarafından Phaselis Güney Limanı’ndan çıkarılan atıklar kamuoyuyla paylaşıldı. Yüzeye çıkarılan atıkların büyük çoğunluğunu tek kullanımlık plastiklerin oluşturduğu görülürken; kirliliği önlemede kullanılan çöpkapar ve atık tutucu bariyer sistemleri sahada incelendi.
Samed Ağırbaş: "İnsanlar Haftalık 5 Gram Mikroplastiğe Maruz Kalıyor"
Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş, Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı COP31 sürecinde plastik kirliliğinin ana gündem maddelerinden biri olacağını belirterek şu açıklamalarda bulundu:
Küresel Destek: İstanbul Sıfır Atık Forumu’nda alınan plastik azaltma kararlarını içeren deklarasyona 183 ülkenin imza attığını hatırlattı.

Kapsamlı Plastik Raporu Yolda: Önümüzdeki ay bilimsel verilerin yer aldığı uluslararası bir plastik raporu açıklayacaklarını müjdeleyen Ağırbaş; "Artık doğmamış çocukların kanında dahi mikroplastiklere rastlanıyor. Bugün herkes farkında olmadan haftalık yaklaşık 5 gram mikroplastiğe maruz kalıyor" diyerek tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.
Çöp İthalatına Özel Çalışma Grubu: Kamuoyundaki çöp ithalatı tartışmalarına da değinen Ağırbaş, vakıf bünyesinde özel bir çalışma grubu kurulduğunu ve milletin vicdanını rahatlatacak adımların atılacağını belirtti.
Vali Hulusi Şahin: "Kirliliğin Kaynağı Sınır Tanımıyor, 29 Nehir Ağzına Bariyer Kurulacak"
Antalya Valisi Hulusi Şahin, Akdeniz’deki plastik kirliliğinin kent turizmini de doğrudan tehdit ettiğini belirterek yürütülen çalışmaları özetledi:
"Kıyıya vuran atıkları incelediğimizde kirliliğin yalnızca Antalya kaynaklı olmadığını gördük. Komşu şehirlerin yanı sıra üzerinde Arapça yazılar bulunan, yabancı ülkelerden sürüklenmiş plastiklerle karşılaşıyoruz. Bu durum kirliliğin sınır tanımadığını kanıtlıyor."
Vali Şahin, kirliliği kaynağında engellemek amacıyla atılacak somut adımları şöyle sıraladı:
29 Nehir Ağzına Bariyer: Antalya genelinde Akdeniz'e dökülen 29 nehir ağzına atık tutucu bariyer sistemleri kurulacak.
Plaj ve Deniz Yüzeyi Koruması: Atıkların yoğunlaştığı plajlara koruyucu bariyerler yerleştirilecek; deniz süpürgesi ve çöp toplama teknelerinin sayısı artırılacak.
Mavi Bayrak Vurgusu: Dünyanın en fazla Mavi Bayraklı plajına sahip şehri olan Antalya’nın bu unvanını korumakta kararlı olduğu ifade edildi.