Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Rektör Kızıltoprak: zafer rotası sadece bir yolculuk değil, milli mücadele emanetinin taşınmasıdır

Rektör Kızıltoprak: zafer rotası sadece bir yolculuk değil, milli mücadele emanetinin taşınmasıdır

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Kızıltoprak, zafer rotasının milli mücadelenin ruhunu yaşattığını ve önemli bir tarihsel görev üstlendiğini vurguladı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 104’üncü yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "30 Ağustos Ruhu: Kütahya-Afyonkarahisar-Dumlupınar Zafer Rotası Sempozyumu-II" programında önemli açıklamalarda bulundu. Kızıltoprak, Zafer Rotası Ekspresi’nin sadece bir tren yolculuğu olmadığını ifade ederek, "Bugün bu peronda durmamızın sebebi bir seyahat değildir. Bugün zaferin 104. yılında, tarihin izinde, zaferin rotasında yola çıkıyoruz" dedi.

Kütahya’nın tarihi önemi

Etkinliğin gerçekleştiği Kütahya Garı’nda konuşan Rektör Kızıltoprak, Kütahya, Afyonkarahisar ve Dumlupınar’ın Milli Mücadele’nin Batı Cephesi açısından kritik duraklar olduğunu vurguladı. 17 Temmuz 1921’de Kütahya’nın Yunanlar tarafından işgali sonrasında yaşananları hatırlatan Kızıltoprak, "Kütahya, kaybın adıdır. Fakat vazgeçişin adı değildir" diyerek, bölgenin stratejik önemine dikkat çekti.

Bir milletin diriliş fermanı

Ayrıca Kızıltoprak, Dumlupınar’ın, Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin yapıldığı yer olduğunu belirterek, üniversitenin adındaki Dumlupınar teriminin sadece bir tabeladan ibaret olmadığını, bu ifadenin bir milletin diriliş fermanı olduğunu ifade etti. Kızıltoprak, "Bugün kalkacak Zafer Rotası Ekspresi, o emaneti raylar üzerinde taşıyacaktır. Biz de aynı hattı fikirle, hatırayla ve vicdanla kat edeceğiz" şeklinde konuştu.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü, eingerik amacıyla düzenlenen bu sempozyumun, tarihi sadece bilgi olarak aktarmakla kalmayıp, bu tarihî mirasın gençler tarafından daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmayı amaçladığını sözlerine ekledi. Programın sonunda Zafer Rotası Ekspresi, Dumlupınar istikametinde yola çıktı.

Programın bir diğer önemli noktası, Zafer Rotası Ekspresi’nin güzergâhındaki Çöğürler İstasyonu’nda düzenlenen anma programıydı. Burada şehit Yarbay Mehmet Nâzım Bey anılarak, Milli Mücadele kahramanlarının anısına dualar edildi.

DPÜ REKTÖRÜ PROF. DR. SÜLEYMAN KIZILTOPRAK, 30 AĞUSTOS PROGRAMINDA KONUŞTU

DPÜ REKTÖRÜ PROF. DR. SÜLEYMAN KIZILTOPRAK, 30 AĞUSTOS PROGRAMINDA KONUŞTU