Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Sarman kediler neden hep turuncu ve çoğunlukla erkek?

Sarman kediler neden hep turuncu ve çoğunlukla erkek?

Garfield'dan Çizmeli Kedi'ye, sarman kediler hepimizin sempatisini kazanan karakterler olmuştur. Peki, bu sevimli dostlarımıza o canlı, dikkat çekici turuncu rengi veren nedir ve neden bu renkteki kedilerin çoğu erkek olur? Japonya ve ABD'den bilim insanlarından oluşan bir ekip, uzun süredir merak edilen bu soruların genetik yanıtını bulduğunu duyurdu.

Garfield'dan Çizmeli Kedi'ye, sarman kediler hepimizin sempatisini kazanan karakterler olmuştur. Peki, bu sevimli dostlarımıza o canlı, dikkat çekici turuncu rengi veren nedir? Japonya ve ABD'den bilim insanlarından oluşan bir ekip, uzun süredir merak edilen bu sorunun genetik yanıtını bulduğunu duyurdu.

Turuncu rengin genetik anahtarı: ARHGAP36 geni

Yapılan araştırmalara göre, sarman kedilerin o kendine has turuncu kürk renginin temelinde ARHGAP36 adlı bir gen yatıyor. Bilim insanları, bu genin yapısında bulunan küçük bir DNA parçasının sarman kedilerde eksik olduğunu tespit etti. Normalde bu DNA parçası, ARHGAP36 geninin aktivitesini baskılama görevi görüyor. Ancak bu parça eksik olduğunda, gen normalden çok daha aktif hale geliyor. Bu artan aktivite sonucunda da kedinin pigment üreten melanosit hücreleri, koyu renkler yerine daha açık olan, yani turuncu ve kızıl tonlardaki pigmentleri yoğun bir şekilde üretiyor.

Erkek sarmanlar neden daha fazla? X kromozomu faktörü

Sarman kedilerin büyük çoğunluğunun erkek olması sıkça gözlemlenen bir durumdur ve bu durumun bilimsel bir açıklaması var. Turuncu renk geni, cinsiyeti belirleyen X kromozomu üzerinde taşınıyor. Erkek kediler genetik olarak bir X ve bir Y (XY) kromozomuna sahiptir. Eğer erkek kedinin sahip olduğu tek X kromozomunda, turunculuğu sağlayan bu genetik yapı (yani DNA parçasının eksik olduğu ARHGAP36 geni) bulunuyorsa, kedi doğrudan sarman oluyor. Dişi kediler ise iki X (XX) kromozomuna sahiptir. Onların tamamen turuncu bir kürke sahip olabilmesi için her iki X kromozomunda da bu özelliğin bulunması gerekir ki bu daha düşük bir olasılıktır. Eğer dişi kedinin X kromozomlarından sadece birinde bu özellik varsa veya farklı renk genleri de etkileşim halindeyse, genellikle 'calico' (alaca) veya 'tortoiseshell' (kaplumbağa kabuğu) olarak adlandırılan çok renkli kürk desenleri ortaya çıkar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *