Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Tahsildaroğlu peynirini alanlar dikkat! O peynirde tehlikeli bakteri tespit edildi!

Tahsildaroğlu peynirini alanlar dikkat! O peynirde tehlikeli bakteri tespit edildi!

Tahsildaroğlu markasına ait belirli parti numaralı beyaz peynirde listeria bakterisi tespit edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, riskli ürünler için toplatma ve imha kararı alırken, aynı işletmede üretilen benzer ürünlere yönelik incelemelerin sürdüğünü açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tahsildaroğlu markasına ait belirli bir parti numaralı olgunlaştırılmış klasik kırık beyaz peynirde yapılan laboratuvar incelemelerinde listeria bakterisi tespit edildiğini açıkladı. Uygunsuz bulunan ürünlerin piyasadan toplatılması ve imha edilmesi için işlem başlatılırken, üretici firmaya idari para cezası uygulandı.

Şikâyet üzerine inceleme başlatıldı

Süreç, 16 Haziran 2026 tarihinde Alo 174 Gıda Hattı'na yapılan bir tüketici başvurusuyla başladı. Şikâyette, zincir marketten satın alınan Tahsildaroğlu markalı peynirin tüketilmesinin ardından sağlık sorunu yaşandığı belirtildi.

İhbar üzerine Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, ürünün satıldığı markette resmi denetim gerçekleştirerek şikâyete konu olan peynirden numune aldı. Alınan örnekler ayrıntılı analiz için Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'ne gönderildi.

Laboratuvar sonucu: Listeria tespit edildi

Laboratuvarda gerçekleştirilen mikrobiyolojik incelemelerde, 290625 parti numaralı olgunlaştırılmış klasik kırık beyaz peynirin Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği'ne uygun olmadığı belirlendi.

Analizlerde insan sağlığı açısından risk oluşturabilen Listeria monocytogenes bakterisinin tespit edilmesi üzerine ilgili partiye ait ürünlerin tamamının piyasadan toplatılmasına karar verildi.

Toplatılan ürünler imha edildi

Bakanlık tarafından alınan karar doğrultusunda aynı parti numarasını taşıyan ürünler market raflarından çekildi. Toplatılan peynirler imha edilirken, üretici işletme hakkında da idari para cezası uygulandı.

Yetkililer, söz konusu işlemlerin yalnızca laboratuvar sonucunda uygunsuz bulunan parti numarasını kapsadığını bildirdi.

Benzer ürünler için analiz süreci sürüyor

Denetimlerin yalnızca tespit edilen partiyle sınırlı kalmadığı, üretici firmanın aynı tesiste ürettiği benzer ürünlerden de numuneler alındığı belirtildi.

Bu ürünlere ilişkin laboratuvar analizlerinin devam ettiği, incelemeler sonucunda herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmesi halinde ilgili mevzuat kapsamında yeni idari ve hukuki işlemlerin uygulanacağı ifade edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan açıklama

Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı açıklamada, Alo 174 Gıda Hattı'na gelen ihbarın ardından resmi kontrollerin vakit kaybetmeden gerçekleştirildiğini belirtti.

Açıklamada, laboratuvar analizleri sonucunda uygunsuzluğu tespit edilen 290625 parti numaralı ürünlerin piyasadan toplatılarak imha edildiği, üretici firmaya idari yaptırım uygulandığı ve işletmeye yönelik denetim sıklığının artırıldığı kaydedildi.

Bakanlık ayrıca, aynı işletmede üretilen benzer ürünlerden alınan numunelerin analizlerinin sürdüğünü, yeni bir uygunsuzluk tespit edilmesi halinde gerekli tüm yasal işlemlerin uygulanacağını vurguladı.