Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Tarlalar talan ediliyor: Ayvacık’ta yılkı atları krizi büyüyor

Tarlalar talan ediliyor: Ayvacık’ta yılkı atları krizi büyüyor

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Kocaköy’de yaşayan üreticiler, son dönemde sayıları hızla artan yılkı atlarının istilasıyla karşı karşıya. Bölgedeki zeytinlikleri ve ekili arazileri adeta talan eden atlar, çiftçilerin emeklerini bir gecede yok ediyor.

Çanakkale’nin Kocaköy bölgesinde sayıları 150’yi bulan başıboş atlar, hem tarım arazilerini hem de trafik güvenliğini tehdit ederek üreticileri çaresiz bıraktı.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Kocaköy’de yaşayan üreticiler, son dönemde sayıları hızla artan yılkı atlarının istilasıyla karşı karşıya. Bölgedeki zeytinlikleri ve ekili arazileri adeta talan eden atlar, çiftçilerin emeklerini bir gecede yok ediyor. Köylüler, tarlaların yanı sıra karayoluna da inen atların ciddi bir trafik tehlikesi yarattığını belirterek yetkililerden acil müdahale bekliyor.

Emeğimiz göz göre göre yok oluyor

Yıllardır hayvancılıkla uğraşan Ramazan Gezici, durumun artık sürdürülemez bir noktaya geldiğini ifade etti. Gezici, atların sadece ekinlere değil, kısıtlı olan su kaynaklarına ve küçükbaş hayvanlar için ayrılan yem stoklarına da ortak olduğunu vurguladı. 40 yıllık tecrübesiyle bölgedeki değişimi gözlemleyen Gezici, atların kontrolsüzce dolaşmasının hem ekonomik kayıplara yol açtığını hem de bölgedeki doğal dengeyi zorladığını dile getirdi.

Kaymakamlıktan çözüm bekleniyor

Yaşanan mağduriyetin boyutlarının artması üzerine Kocaköy Muhtarlığı harekete geçti. Köy halkının şikayetlerini dikkate alan muhtarlık, konuyu Ayvacık Kaymakamlığı’na taşıyarak resmi başvuruda bulundu. Çiftçiler, atların zarar görmeden güvenli bir alana nakledilmesi veya bölgeden uzaklaştırılması için kalıcı bir çözüm planı geliştirilmesini talep ediyor. Yetkililerin, hem üreticinin zararını giderecek hem de hayvanların refahını koruyacak bir çalışma başlatması bekleniyor.