Yeni Birlik Yaşam Trabzon'da 103 yaşındaki Kore gazisi Pirağa Uzun'a Cumhuriyet Bayramı ziyareti

Trabzon'da 103 yaşındaki Kore gazisi Pirağa Uzun'a Cumhuriyet Bayramı ziyareti

Türkiye'nin yaşayan en yaşlı gazilerinden 103 yaşındaki Kore gazisi Pirağa Uzun, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Trabzon Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerini ağırladı.

Türkiye’nin yaşayan en yaşlı gazilerinden olan 103 yaşındaki Kore gazisi Pirağa Uzun, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında Trabzon Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileriyle bir araya geldi.

Trabzon Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Yılmaz, Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurettin Çakıcı ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen ziyarette Uzun, gençlerin sorularını yanıtlayarak savaş yıllarına dair anılarını paylaştı.

Türkiye’nin Kore’ye müdahalesinin üzerinden 75 yıl geçtiğini hatırlatan gazi Pirağa Uzun, silah arkadaşlarıyla yürüttüğü mücadeleyi ve Komutanı Tahsin Yazıcı ile yaşadığı anıları hiç unutamadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Bugün olsa yine giderim.”

Tarihe Tanıklık Eden Anılar

Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Yılmaz, gençlerin gazi Pirağa Uzun ile bir araya gelmesinin pedagojik açıdan çok değerli olduğunu ifade etti. Kahraman bir Türk gazisinin anılarını birinci ağızdan dinlemenin gençlerdeki milli ve manevi duyguları harekete geçirdiğini belirten Yılmaz, üniversite olarak bu tür buluşmaları sürdüreceklerini kaydetti.

Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurettin Çakıcı ise gaziyle bir arada olmanın tarihçilik esasları açısından bulunmaz bir fırsat olduğunu vurgulayarak, Uzun'un tüm beyanlarının kendileri için belge niteliği taşıdığını dile getirdi.

Ziyaret sırasında konuşan gazi Pirağa Uzun’un oğlu Şerif Uzun da özellikle Cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleriyle birlikte babasına gösterilen ilginin arttığını, Güney Kore’nin ise gaziye olan teveccühünün her dönemde yoğun bir şekilde devam ettiğini aktardı.