Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Türkiye Plastik Atık Çalıştayı İstanbul’da bakanların katılımıyla başladı

Türkiye Plastik Atık Çalıştayı İstanbul’da bakanların katılımıyla başladı

Sıfır Atık Vakfı tarafından düzenlenen Türkiye Plastik Atık Çalıştayı, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ile protokolün katıldığı açılışla İstanbul’da başladı.

Sıfır Atık Vakfı tarafından düzenlenen Türkiye Plastik Atık Çalıştayı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Davut Gül ve Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş’ın katıldığı açılış oturumuyla İstanbul’da başladı. 

COP31’e giden süreçte gerçekleştirilen çalıştayda; plastik kirliliğiyle mücadele ve döngüsel ekonomi için ortak çözüm arayışları masaya yatırılıyor. Yaklaşık 600 kişilik üst düzey katılımla başlayan organizasyon, plastiklerin tüm yaşam döngüsünü ele alarak atığı azaltan ve 2053 Türkiye Plastik Vizyonu’na katkı sunacak politika önerilerinin oluşturulmasını hedefliyor.

Türkiye genelinde sıfır atık yönetim sistemlerinin yaygınlaştırılmasıyla birlikte geri kazanım oranlarında artış yaşanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre, Sıfır Atık Hareketi'nin başlangıcından bu yana ülke genelinde geri kazanım oranı yüzde 13'ten yüzde 35'e yükselirken, bu süreçte milyonlarca ton plastiğin ekonomiye ikincil ham madde olarak kazandırılması sağlandı.

"78 Milyon Ton Plastik Kontrol Dışı"

Çalıştayın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dünyada son 70 yıllık dönemde plastik üretiminin 460 milyon tonun üzerine çıktığını ifade etti. Küresel çaptaki plastik atık seviyesinin 353 milyon tona ulaştığına dikkat çeken Ersoy, bu atıkların yalnızca yüzde 9’unun geri dönüştürülebildiğini, yüzde 22’lik kısmın ise doğrudan çevreye karıştığını aktardı. Yaklaşık 78 milyon ton plastiğin kontrol dışı şekilde doğaya yayıldığını belirten Ersoy, mevcut atık yönetim sistemlerinin bu durum karşısında yetersiz kaldığını ve Türkiye’nin bu alanda atması gereken yeni adımlar olduğunu dile getirdi.

15 Tematik Masada Çözüm Arıyor

Sıfır Atık Vakfı Başkanı ve COP31 Yüksek Düzeyli İklim Şampiyonu Samed Ağırbaş ise konuşmasında plastiğin tüm yaşam döngüsüyle ele alınması gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye genelinde sahadan edindikleri verileri bu çalıştayda buluşturduklarını söyleyen Ağırbaş; gerekirse plastik atık ithalatının yasaklanmasının ve kirletenlere yönelik yaptırımların artırılmasının tartışılması gerektiğini belirtti.

İki gün sürecek çalıştay kapsamında 17 bakanlık, 50 genel müdürlük, akademisyenler, yerel yönetimler ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla 4 ana tematik blok altında 15 çalışma masası oluşturulacak. Çalıştay sonunda elde edilen verilerle Türkiye Plastik Döngüsü Sonuç Raporu ve Bakanlık Bazlı Politika Raporları hazırlanacak.