Yeni Birlik Gazetesi Yaşam 'Vefasız evlat' suçlamasına cevap: İlber Ortaylı'nın kızından 'Hatıra Ormanı' savunması

'Vefasız evlat' suçlamasına cevap: İlber Ortaylı'nın kızından 'Hatıra Ormanı' savunması

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı’nın kişisel eşyalarının bir WhatsApp grubunda satışa sunulması sosyal medyada tartışma yarattı; eleştirilerin hedefindeki kızı Tuna Ortaylı ise sessizliğini bozarak projenin arka planını açıkladı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın kişisel eşyalarının dijital bir platform üzerinden satışa sunulması, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Gazeteci Oray Eğin’in kaleme aldığı eleştiri yazısıyla alevlenen tartışmaların ardından, gözlerin çevrildiği isim olan ünlü tarihçinin kızı Tuna Ortaylı nihayet sessizliğini bozdu. Ortaylı, hakkında çıkan "vefasız evlat" iddialarına oldukça net ve sarsıcı bir açıklamayla yanıt verdi.

7 Evin Yükü ve Çöpe Gitmekten Kurtarılan Objeler

Tuna Ortaylı, babasının İstanbul genelindeki yoğun yaşam alanlarının yarattığı zorluklara dikkat çekerek savunmasına başladı. Babasının kapatılması gereken tam 7 dairesi olduğunu belirten Ortaylı, bu evlerde biriken eşya yoğunluğunu şu sözlerle aktardı:

"Bu evlerde, benim için her zaman kutsal birer emanet olan çalışma masaları ve kitaplar haricinde, babamın kendi satın aldığı ya da kendisine hediye edilen çok sayıda obje bulunuyordu. Yakın çevreye dağıtılanların dışında kalan bu eşyaların çöpe gitmesini, ziyan olmasını istemedim."

"Hiçbir İyilik Cezasız Kalmıyor"

Satış kararının arkasında tamamen hayırsever bir amaç yattığını vurgulayan Tuna Ortaylı, elde edilen gelirin TEMA Vakfı aracılığıyla kurulacak bir "İlber Ortaylı Hatıra Ormanı" için kullanılacağını açıkladı. Sosyal medyada kendisine yöneltilen sert eleştirilere sitem eden Ortaylı, "Ancak geldiğimiz noktada ‘babasının malını satan hayırsız evlat’ olarak yaftalanıyorum. Maalesef ülkemizde hiçbir iyi niyet cezasız kalmıyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

Fincan Değil, Kütüphane Mirası

Babasının entelektüel kimliğinin basit ev eşyalarıyla gölgelenmemesi gerektiğini savunan Tuna Ortaylı, aile olarak asıl hedeflerinin büyük bir kütüphane projesi olduğunu müjdeledi. Ortaylı, babasının vizyonuna yakışır bir anma planladıklarını belirterek şu can alıcı ifadeleri kullandı:

"Biz babamın adını yaşatmak için bir kütüphane kuracağız. Kendisi bir bilim insanı, bir akademisyen olarak çay fincanlarıyla ya da porselenlerle değil, hayatını adadığı kitaplarıyla anılmayı hak ediyor."

5 Bin liralık Fincan 700 Liraya Gidince...

Tartışmaların odağındaki bir diğer detay ise satış fiyatları oldu. Marka değeri yaklaşık 5 bin 400 TL olan özel bir fincan takımının WhatsApp grubunda yalnızca 700 TL gibi sembolik bir bedelle alıcı bulması, kamuoyundaki "değer düşürme" eleştirilerini körükledi. Gelen yoğun tepkiler ve yükselen tansiyonun ardından Tuna Ortaylı, eşya satış işlemlerini tamamen durdurma kararı aldı.