İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler 40 yıllık tarihi yapı çöküyor: 1 yılda 6 santimetre genişledi

40 yıllık tarihi yapı çöküyor: 1 yılda 6 santimetre genişledi

40 yıllık mendirekteki derin çatlaklar, gün geçtikçe büyüyor. Çatlakların 1 yılda 5-6 santimetre genişlediğini belirten Antalya Şube Başkanı İzzet Ünlü, "Burası için acil eylem planı oluşturulmalı. Gitgide çökmeye başlıyor." dedi.

MUHABİR: Fadime Dilek Kantoğlu Keklikçi

DHA- Antalya'nın tarihi Kaleiçi Yat Limanı'nda 40 yıllık mendirekteki derin çatlaklar, gün geçtikçe büyüdü.

Çatlakların 1 yılda 5-6 santimetre genişlediğini belirten DenizTemiz Derneği (TURMEPA) Antalya Şube Başkanı İzzet Ünlü, "Burası için acil eylem planı oluşturulmalı. Gitgide çökmeye başlıyor. Dalga hareketi ve zamanla mendireğin zemini boşalıyor" dedi.

Helenistik dönemden bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi Kaleiçi'nde; eşsiz manzaraya sahip yat limanı ve iskelesinde 2018'den bu yana görülen tehlike sürüyor. Kaleiçi Yat Limanı Kooperatif üyesi tekneciler ile TURMEPA Antalya Şubesi yöneticileri, her gün on binlerce kişinin üzerinde hem denizi hem yat limanını hem de Kaleiçi'ni seyredebildiği mendirekteki çatlakların gün geçtikte büyüdüğünü tespit etti. Çatlaklar arası 2022 yılında 16 santimetreyken; 1 yılda boşluğun genişliği 22 santimetreye ulaştı. Özellikle kışın dev dalgaların mendireği dövmesi ile çatlakların boyutunun büyüdüğü belirlendi. Mendireğin başından sonuna çok sayıda irili ufaklı çatlak olduğu görüldü.

'GİTGİDE ÇÖKMEYE BAŞLIYOR'

TURMEPA Antalya Şube Başkanı İzzet Ünlü, 1983 yılında inşa edilen mendireğin dolgu malzemelerinin aşınması ile taşların birbirinden ayrıldığını belirtti. Ünlü, özellikle turistlerin yürürken düşme tehlikesi geçirdiğini söyledi. Tatilcilerin mendirek üzerinde hem denizi seyrettiğini hem de yat limanının fotoğraflarını çektiğini belirten Ünlü, "Birkaç turist düşme tehlikesi geçirdi. Birini düşerken kurtardım. Turistin ayağı çatlaklara sıkıştı, neredeyse denize düşüyordu" dedi.

Çatlakların 1 yılda 5-6 santimetre genişlediğini belirten Ünlü, el birliği ile bu alana dolgu malzemesiyle müdahale edilmesi gerektiğini söyledi. Müdahale edilmemesi halinde mendireğin çökeceğini belirten Ünlü, "Burası için acil eylem planı oluşturulmalı. Gitgide çökmeye başlıyor. Dalga hareketi ve zamanla mendireğin zemini boşalıyor" diye konuştu.

40 yıllık tarihi yapı çöküyor, 1 yılda 6 santimetre genişledi

40 yıllık tarihi yapı çöküyor, 1 yılda 6 santimetre genişledi

40 yıllık tarihi yapı çöküyor, 1 yılda 6 santimetre genişledi

40 yıllık tarihi yapı çöküyor, 1 yılda 6 santimetre genişledi

40 yıllık tarihi yapı çöküyor, 1 yılda 6 santimetre genişledi