Suudi Arabistanlı yetkililerin Arafat’ta aldığı yeni güvenlik önlemleri, Cebel-i Rahme’ye ulaşmak isteyen binlerce hacı adayını zor durumda bıraktı. Girişlerin kapatılması üzerine bazı hacılar tel örgüleri aşarak tepeye tırmandı.
Arafat vakfesini gerçekleştirmek üzere kutsal topraklarda bulunan hacılar, bu yıl beklenmedik bir uygulama ile karşılaştı. Suudi Hac Bakanlığı, bölgedeki izdihamı önlemek ve güvenliği sağlamak amacıyla Türk hacıların çadırlarının bulunduğu bölgeden Cebel-i Rahme’ye geçişleri kontrollü hale getirdi. Yeni inşa edilen demir bariyerler ve tel örgüler, özellikle günün aydınlanmasıyla birlikte kapatılınca bölgede gergin anlar yaşandı.
Tepkiye neden olan kısıtlamalar
Hazreti Adem ile Hazreti Havva’nın yeryüzünde buluştuğu yer olarak kabul edilen Rahmet Tepesi’ni ziyaret etmek isteyen binlerce kişi, kapıların kapalı olduğunu görünce alternatif yollara başvurdu. Sabahın erken saatlerinde açık olan geçişlerin gün içinde kapatılmasına tepki gösteren bazı hacılar, bariyerlerin üzerinden atlayarak veya telleri aşarak tepeye ulaşmaya çalıştı. Yetkililer, bu tür tehlikeli geçişlerin güvenlik riski oluşturduğunu vurgularken, bölgedeki yoğunluğu dengelemek için bu düzenlemenin zorunlu olduğunu savundu.
İzdiham endişesi ve itidalli bekleyiş
Geçmiş yıllarda yaşanan ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği izdiham facialarının hafızalardaki tazeliği, yetkililerin bu yılki katı tutumunda etkili oldu. Türk hacı adaylarının büyük bir bölümü, güvenlik uyarılarını dikkate alarak çadırlarında kalmayı tercih etti ve vakitlerini dua ederek geçirdi. İtidalli davranan hacılar sayesinde bölgede herhangi bir olumsuz olay yaşanmazken, bazı yabancı uyruklu hacıların telleri aşmaya devam etmesi dikkat çekti.
Kısa süreli kısıtlamaların ardından geçişlerin normale dönmesiyle birlikte hacılar, Arafat’taki ibadetlerini huzur içinde tamamladı. Yetkililer, hacıların güvenliği için bu tür kontrollü geçiş uygulamalarının devam edebileceği sinyalini verdi.