İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve örgüte üye olma, rüşvet, irtikap, resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve imar kirliliğine neden olma iddiaları araştırılmaya başlandı.
Soruşturma kapsamında Belediye Başkanı İlkay Çiçek'in de aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 4 Ağustos'ta gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda Çiçek'in de aralarında olduğu 15 şüpheli gözaltına alındı. Hakkında yakalama kararı bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Rüzgar Sönmez ise daha sonraki operasyonda yakalandı.
Belediye başkanı Çiçek'in de aralarında olduğu 10 kişi tutuklandı
Adliyeye sevk edilen 16 şüpheliden Belediye Başkanı İlkay Çiçek ile başkan yardımcıları Rüzgar Sönmez ve Mesut Taşdemir'in yanı sıra belediyenin çeşitli birimlerinde görev yapan bazı yöneticiler ve belediye meclis üyeleri tutuklandı.
Tutuklananlar arasında İmar ve Şehircilik Müdürü İbrahim Yalça, Plan ve Proje Müdürü Durmuş Parım, Yapı Kontrol Müdürü Ömer Eryılmaz, Plan ve Proje Müdür Vekili Yaprak Uçak ile belediye meclis üyeleri Emre Pala, Ferdi Hepyılmaz ve Mustafa Pala'nın da bulunduğu bildirildi.
Belediyede görev yapan bazı personel ve eski yöneticiler ile diğer şüpheliler ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Soruşturmada avukat da tutuklandı
Soruşturmanın devam eden sürecinde gözaltına alınan avukat Elifnur Gürcü de çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
Soruşturma dosyasına yansıyan iddialara göre Gürcü'nün, "Kuruçaylar" olarak adlandırılan suç örgütü tarafından Belediye Başkanı İlkay Çiçek'in yanında konumlandırıldığı öne sürüldü. Bu iddiaların soruşturma kapsamında değerlendirildiği belirtildi.
İkinci dalgada 9 şüpheli gözaltında
Soruşturmanın yeni aşamasında ise alınan ifadeler ile Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) verileri üzerinden yapılan incelemeler doğrultusunda 9 şüpheli hakkında daha gözaltı kararı verildi.
İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, sabah saatlerinde belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında 9 şüphelinin gözaltına alındığı öğrenildi.
Yeni operasyonda gözaltına alınanlar arasında belediyede daha önce başkanvekilliği görevinde bulunan Erkan Özkan'ın da yer aldığı belirtildi.
Şüphelilerin jandarmadaki işlemleri sürerken, soruşturmanın yeni gözaltılar ve elde edilen deliller doğrultusunda genişletilerek devam ettiği bildirildi.