Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Beşikdüzü’nde 26 yıl önceki kara gün: 38 can dualarla anıldı

Beşikdüzü’nde 26 yıl önceki kara gün: 38 can dualarla anıldı

Tarihler 20 Mayıs 2000'i gösterdiğinde, baharın gelişini kutlamak için denize açılan vatandaşların bulunduğu teknelerin aşırı yük nedeniyle alabora olması, bölge tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak kayıtlara geçmişti.

Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde 26 yıl önce Mayıs Yedisi şenlikleri sırasında yaşanan ve 38 kişinin hayatını kaybettiği deniz faciasının acısı, düzenlenen törenle bir kez daha tazelendi.

Tarihler 20 Mayıs 2000'i gösterdiğinde, baharın gelişini kutlamak için denize açılan vatandaşların bulunduğu teknelerin aşırı yük nedeniyle alabora olması, bölge tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak kayıtlara geçmişti. Aradan geçen çeyrek asrı aşkın süreye rağmen, hayatını kaybeden 38 kişi için Doğu Gözaçan Parkı’ndaki Deniz Şehitleri Anıtı önünde hüzünlü bir anma programı gerçekleştirildi.

Acı dolu günün hatırası

Törende konuşan Beşikdüzü Kaymakamı Ferhat Vardar, ilçenin hafızasında derin izler bırakan bu elim kazanın unutulmasının mümkün olmadığını vurguladı. Vardar, "İlçemizin tarihine kara bir leke olarak geçen bu olayda 38 vatandaşımızı kaybetmenin hüznünü hala yaşıyoruz. Deniz kazasında yaşamını yitirenlerin şehitlik mertebesinde olduğuna inanıyoruz. Kamu kurumları olarak, benzer acıların bir daha yaşanmaması adına tüm önlemleri titizlikle alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Denize çelenk bırakıldı

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar, facianın yaşandığı liman bölgesine geçerek deniz şehitleri anısına sulara çelenk bıraktı. Okunan Kur’an-ı Kerim ve edilen duaların ardından, hayatını kaybedenler için rahmet dilendi.

Yayla göçü geleneği canlandırıldı

Anma programının ardından, bölgenin kültürel mirasını yaşatmak amacıyla Küçük Liman mevkiinde temsili yayla göçü etkinliği düzenlendi. Yaylaya çıkış hazırlıklarını simgeleyen etkinlikte, süslenen büyükbaş hayvanlar sahile indirildi. Belediye Başkanı Burhan Cahit Erdem ve Kaymakam Ferhat Vardar’ın da katılımıyla gerçekleştirilen inek yıkama geleneği, bölge halkı tarafından ilgiyle takip edildi.

Reklam