Son günlerde sosyal medyada çekirge istilası iddiaları gündeme gelirken, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Toprak, bu durumun endişeye mahal vermediğini belirtti. Görülen çekirgelerin Türkiye’nin doğal faunasında yer alan ve istilacı olmayan yerli türler olduğunu açıkladı.
Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde karşılaşılan çekirgeler, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu çekirgelerin tarımsal üretimi tehdit eden bir durum oluşturmadığını ve doğal popülasyon artışının bir sonucu olduğunu duyurdu. Prof. Dr. Umut Toprak, çekirgelerin tettigoniidae familyasına ait çalı çekirgeleri olduğunu ifade etti. Bu çekirgelerin zararlı değil, aksine faydalı bir tür olduğunu belirtti.
Toprak, "Bu çekirgeler genelde diğer küçük böceklerle besleniyor. Tarımsal zararlıdan ziyade, onları kontrol eden faydalı bir durum söz konusu" dedi. Çekirgelerin geçmişte savaş yıllarında gelen büyük çekirge gruplarıyla karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekti.
Bugün görülen çekirgelerin Trakya’nın ve Balkanların doğal türleri olduğunu söyleyen Toprak, "İnsana zarar vermiyorlar. Eğer uzun antenleri ile ürpertici görünüyorlarsa, bu onların doğası gereğidir. Halkımıza önerim, bu çekirgeleri bir bezle tutarak dışarıya bırakmalarıdır" ifadelerini kullandı.
Toprak, bu yılki artışın nedenlerini de açıkladı. "Yılın ılıman geçmesi ile kış dönemindeki koşullar, çekirgelerin toprakta rahat bir şekilde geçirmesine imkan tanıdı. Güçlü bir kış yaşamadık, bu da popülasyon artışına katkı sağladı" dedi.
Küresel ısınmanın etkilerine de dikkat çeken uzman, iklim değişikliğinin bazı böcek türlerinin daha önce görülmedikleri yerlerde ortaya çıkmasına neden olabileceğini kaydetti. "Ormanları korumak ve bilinçli tarım uygulamaları sürdürmek, bu tür risklerin azaltılmasına yardımcı olabilir" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Umut Toprak, bütün böceklerin zararlı olmadığına dikkat çekerek, "Sürdürülebilir tarım anlayışıyla hareket etmeliyiz. Doğal dengeyi oluşturmanın yolu, zararlıları yok etmek yerine yönetmektir" dedi.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. UMUT TOPRAK AÇIKLAMA YAPTI
