Olası bir doğal afete karşı hazırlık seviyesini en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen Denizli, gerçeği aratmayan bir deprem simülasyonuna ev sahipliği yaptı.
Denizli, afetlere karşı direncini artırmak ve kurumlar arası iş birliğini pekiştirmek amacıyla kapsamlı bir deprem tatbikatına imza attı. "Bugünün tatbikatı, yarının hazırlığıdır" mottosuyla yola çıkılan çalışmada, 5,6 büyüklüğünde bir deprem senaryosu üzerinden hareket edildi. 24 saat esasına göre kurgulanan ve gerçek zamanlı ilerleyen süreçte, kentin afet yönetim kapasitesi tüm detaylarıyla test edildi.
Senaryo gereği sarsıntının en çok hissedildiği Merkezefendi, Pamukkale, Serinhisar, Tavas ve Honaz ilçelerinde saha taramaları gerçekleştirildi. Bölgedeki hasar tespit çalışmalarının ardından, acil durum müdahale planları devreye sokuldu.
Koordinasyon merkezinde kritik toplantı
Tatbikatın masabaşı aşaması, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün alarm sinyaliyle start aldı. Koordinasyon kurulu üyeleri hızla İl AFAD merkezine ulaşarak kriz yönetimini başlattı. Vali Yavuz Selim Köşger’in liderliğinde toplanan kurul, AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun’un sunduğu detaylı durum raporunu masaya yatırdı.
İlçelerle anlık iletişim sağlandı
Vali Köşger, tatbikatın saha ayağını yakından takip etmek amacıyla Serinhisar, Honaz ve Tavas’taki Afet Yönetim Merkezleri ile canlı bağlantılar kurdu. Kaymakamlardan ilçelerdeki son duruma ilişkin bilgi alan Vali Köşger, kurum müdürleriyle bir araya gelerek müdahale kapasitesi, alınan önlemler ve olası kriz anındaki sevk idare süreçlerini değerlendirdi.
Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde görevli tüm çalışma gruplarının katılımıyla devam eden tatbikat, kentin olası bir felakete karşı ne kadar hazırlıklı olduğunu gözler önüne serdi. Yetkililer, bu tür çalışmaların afet anındaki koordinasyon eksikliklerini gidermek adına hayati önem taşıdığını vurguladı.