Erzincan’ın zengin bitki örtüsüne sahip yaylalarında arıcılık yapan üreticiler, bal sezonunun hasat dönemine yaklaşıyor. Bu yıl özellikle Mayıs aylarında yaylalara kurulan çadır ve barakalar, arıcıların kaliteli bal üretme çabalarını destekliyor.
Arıcıların zorlu yaşam mücadelesi:
Doğayla iç içe yaşanan bu süreç, arıcıların ailelerinden uzakta, zorlu doğa koşulları altında geçiyor. Bitki çeşitliliği ve bol su kaynaklarına sahip bölgelere, kamyonlarla kovanlarını taşıyan üreticiler, arı kolonilerinin sağlığı ve gelişimi için yoğun bir şekilde çalışıyor.
Günün ilk ışıklarıyla birlikte kovanlarının başına geçen arıcılar, kolonilerin bakımını yaparak bal verimini artırma çabasındalar. Bu yoğun mesainin sonucunda elde edilen bal, sonbahar aylarında iç piyasaya sunuluyor ve hem ailelerin hem de ülke ekonomisinin faydasına kullanılıyor.
Hasat heyecanı:
Yaklaşık 40 yıldır arıcılık yapan Cemalettin Çetin, bu sezon hasat için hazırlıkların sürdüğünü dile getiriyor. Çetin, "Hasada da ağustosun 20’sinden sonra başlarız. Hasat için gün sayıyoruz" diyerek arıcıların heyecanını ifade ediyor.

ERZİNCAN’DA KOVANLAR BAL DOLDU, ARICILAR HASADI BEKLİYOR