Bartın'ın Amasra ilçesinde mesai bitimi balık tutmak için denize açılan ve eşine son olarak "Balıkları tuttum, geliyorum" mesajı gönderen 43 yaşındaki maden işçisi İlker Mızrap'tan 27 saattir hiçbir haber alınamıyor. İhbar üzerine harekete geçen Sahil Güvenlik, AFAD ve yerel halk, poyrazın etkili olduğu zorlu hava şartlarına rağmen Karadeniz sularında aralıksız bir arama çalışması yürütüyor. Yerin metrelerce altındaki zorlu mesaisinin ardından denizin huzuruna sığınmak isteyen bir madencinin ardında bıraktığı bu derin sessizliğin, bir ailenin ve bölge halkının hayatına nasıl dokunduğunu ve arama kurtarma faaliyetlerindeki en güncel gelişmeleri aşağıda detaylandırıyoruz.
Eşine atılan son mesaj ve kopan irtibat
Özel bir maden ocağında çalışan İlker Mızrap, günün yorgunluğunu atmak için kendine ait teknesiyle denize açılmıştı. Akşam saat 17.45 sularında eşine gönderdiği o son mesaj, aslında sıradan ve mutlu bir akşam yemeğinin habercisiydi. Ancak bu mesajın ardından denizde kaybolan madenci ile iletişim tamamen koptu.
Telefon sinyali aniden kesildi ve bir daha kendisine ulaşılamadı.
Gidiş ve dönüş rotalarındaki sahil güvenlik kameraları tek tek incelemeye alındı.
Olası tekne arızası veya devrilme ihtimallerine karşı kriz masası oluşturuldu.

Güvenlik kameralarındaki son görüntüler
Yapılan detaylı incelemelerde, Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Komutanlığı’na bağlı kameralarda İlker Mızrap’a ait olduğu düşünülen teknenin Tavşan Adası açıklarında avlandığı tespit edildi. Görüntülerde, teknenin bir süre sonra uluslararası sulara doğru yöneldiği ve kamera açısından çıktığı belirlendi.
Denizde kaybolan madenci için seferberlik
Amasra gibi ekmeğini hem denizden hem de yerin altından çıkaran küçük sahil kasabalarında, maden ve Karadeniz halkın ortak kaderidir. Yerin derinliklerinde ter döken bir işçinin, nefes almak için sığındığı denizde kaybolması tüm kasabayı derinden sarsar. Bugün Amasra sahilinde ağlarını balık için değil, "kardeşlerini" bulmak umuduyla denize bırakan balıkçıların çabası, Anadolu insanının o benzersiz dayanışma ruhunu en saf haliyle gözler önüne seriyor. Dalgaların dövdüğü kıyılarda bekleyen yaşlı gözler, sadece bir madenciyi değil, içlerinden bir parçayı arıyor.
Arama çalışmalarında taranan devasa bölge
Denizin dalgalı olması ve poyraz fırtınası, çalışmaları zorlaştırsa da ekipler pes etmiyor. Genişletilen arama kurtarma faaliyetleri şu an devasa bir alanı kapsıyor:
Batıda Zonguldak, doğuda ise Kastamonu Cide istikametine uzanan yaklaşık 70 deniz mili uzunluğundaki sahil şeridi.
Kıyıdan uluslararası sulara doğru uzanan 12 millik derinlik.
Çalışmalara 1 helikopter, 4 Sahil Güvenlik botu, polis botları ve çok sayıda sivil dron eşlik ediyor.
Bölgeden geçen uluslararası yük gemilerine telsiz üzerinden kayıp balıkçı anonsları geçiliyor.