Isparta'nın Keçiborlu ilçesinde yaşayan Hatice Kozluca, eşiyle emeklilik hayali olarak başladığı arıcılığı, eşini kanser nedeniyle kaybettikten sonra tek başına sürdürerek dikkat çeken bir başarı hikâyesine imza attı. İlk yıllarda yalnızca 5 kovanla başlayan üretim bugün 25 kovana ulaşırken, Kozluca gelecek yıl bu sayıyı 50'ye çıkarmayı hedefliyor.
Acının Ardından Üretimden Vazgeçmedi
Yaklaşık dört yıl önce eşiyle birlikte arıcılığa adım atan üç çocuk annesi Hatice Kozluca, yaşadığı büyük kayba rağmen üretimi bırakmak yerine büyütmeyi tercih etti. Doğayla iç içe sürdürdüğü çalışmalar sayesinde bugün yılda yaklaşık 500 kilogram doğal çiçek balı üreten Kozluca, emeğini Türkiye'nin birçok iline ulaştırıyor.
Ürettiği balın büyük bölümü daha hasat tamamlanmadan sipariş edilirken, müşterilerinin önemli kısmını daha önce ürünlerini tercih eden kişiler oluşturuyor. Kaliteli üretimin güven oluşturduğunu belirten Kozluca, bugüne kadar ürünlerini pazarlama konusunda herhangi bir sorun yaşamadığını ifade ediyor.
Lavanta ve Kekik Balın Kalitesini Artırıyor
Keçiborlu'nun zengin bitki örtüsü, lavanta ve kekik alanlarıyla arıcılık açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Kozluca, yüksek rakımlı yaylalarda elde edilen balın aroma ve kalite bakımından öne çıktığını söyledi.
Doğal floranın sunduğu avantaj sayesinde ürettikleri balın yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Kozluca, üretim kapasitesini artırarak daha fazla tüketiciye ulaşmayı amaçlıyor.
Kanser Hastalarına Ücretsiz Propolis Desteği
Eşinin kanser tedavisi gördüğü dönemde propolis üretmeyi planladıklarını ancak buna fırsat bulamadıklarını anlatan Kozluca, bugün bu ürünü de üretmeye başladığını söyledi.
Kanser tedavisi sürecinin zorluklarını yakından bildiğini ifade eden Kozluca, doktorlarının uygun görmesi halinde ihtiyaç duyan kanser hastalarına propolisi ücretsiz ulaştırdığını belirterek sosyal dayanışmaya da katkı sunuyor.
Önyargıları Eğitimiyle Aştı
Arıcılığa başladığında çevresinden "kadından arıcı olmaz" şeklinde yorumlar aldığını söyleyen Hatice Kozluca, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitim programlarına katılarak mesleki bilgisini geliştirdi.
Bugün arıcılığı yalnızca gelir kapısı olarak değil, aynı zamanda kendisine moral ve huzur veren bir yaşam biçimi olarak gördüğünü ifade eden Kozluca, elde ettiği kazançla çocuklarının eğitimine destek olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.
Oğlu da Yaz Aylarında Destek Veriyor
Özel bir üniversitede tam burslu makine mühendisliği eğitimi alan oğlu Ali Kağan Kozluca da yaz dönemlerinde köye gelerek annesinin çalışmalarına katkı sağlıyor.
Kovanların taşınması, bakım ve onarım süreçlerinde aktif görev üstlenen Ali Kağan Kozluca, arıcılığın aile bütçesine olduğu kadar eğitim masraflarının karşılanmasına da önemli destek sunduğunu söyledi.
Isparta Arıcılıkta Gücünü Artırıyor
Hatice Kozluca'nın üretim alanını ziyaret eden Isparta Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul, kent genelinde yaklaşık 40 bin kovan bulunduğunu ve yıllık bal üretiminin 240 ton seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.
Özellikle gül ve lavanta üretimiyle öne çıkan Isparta'da lavanta balına Türkiye'nin farklı bölgelerinden yoğun talep geldiğini belirten Tuğrul, doğru planlanan arıcılık faaliyetlerinin aile ekonomisine önemli katkılar sağladığını vurguladı.
Kadın üreticilerin kırsal kalkınmadaki rolünün her geçen gün daha da güçlendiğine dikkat çeken Tuğrul, Hatice Kozluca'nın üretim hikâyesinin bu alandaki başarılı örneklerden biri olduğunu ifade etti.