Fransa’nın başkenti Paris’te, ikonik Eyfel Kulesi’nde meydana gelen bir olay, kadın çalışanların haklarını savunmak için önemli bir tepkilere yol açtı. Eyfel Kulesi’ne gelen Hindu bir grubun ziyareti sırasında, kadın çalışanlardan görev yerlerinden ayrılmaları istendi. Bu isteğe karşı çıkan çalışanlar, durumu protesto etmek amacıyla greve gitti ve bu nedenle kule ziyarete kapandı.
Olayın Detayları ve Tepkiler
Bochasanwasi Akshar Purushottam Swaminarayan Sanstha (BAPS) grubuna ait yaklaşık 100 kişilik heyetin, cumartesi günü Eyfel Kulesi’ni ziyaret edeceği öğrenildi. Bu ziyaret sırasında kadınların yerlerinden ayrılmaları talep edilmesi, çalışanlar arasında büyük bir huzursuzluğa yol açtı. Personel sendikası temsilcisi Diane Davoine, "Bu durum çalışanlar tarafından kesinlikle hoş karşılanmadı" diyerek, tepkilerini dile getirdi.
Çalışanlar, bu durumu kabul etmedikleri gibi, yönetimle ilk olarak bir diyalog kurmayı ve ardından şirket içinde kadınlara karşı böyle bir uygulamanın bir daha gerçekleşmemesini sağlamaya çalıştıklarını belirtti.
Şirketten Açıklama ve Özür
Eyfel Kulesi’ni işleten Societe d’Exploitation de la tour Eiffel (SETE) şirketi, Hindu grubun ziyaretini düzenlerken talep edilen şartların, kurumun değerleri ve eşitlik ilkeleri ile örtüşmediğini ifade etti. SETE Başkanı Ariel Weil, "Bu açıkça kabul edilemez bir uygulamadır. Eyfel Kulesi’nin değerleri kadın ve erkek eşitliğine bağlıdır" diyerek konuyu net bir şekilde ortaya koydu.
Öte yandan, BAPS tapınağından yapılan açıklamada, ziyaretin normal açılış saatleri öncesinde düzenlendiği ve bu nedenle herhangi bir rahatsızlık için özür dilendiği belirtildi. Tapınak yönetimi, "karşılıklı saygı ve hizmet gibi evrensel değerlere inandıklarını" vurguladı.
Kamuoyunda Yükselen Tepkiler
Paris Belediye Başkanı Emmanuel Gregoire, olayın araştırılacağını ve Eyfel Kulesi çalışanlarının öfkesinin meşru olduğunu kaydetti. Gregoire, "Kadınlar ve erkekler arasındaki eşitlik, tüm alanlarda ve özellikle tarihi anıtlarımızın önünde asla sona ermeyecek" ifadesini kullandı.
Fransa’daki aşırı sağın lideri Marine Le Pen ve eski Başbakan Gabriel Attal gibi önemli siyasi figürler de bu duruma sert tepki gösterdi. Attal, "Fransa’da hiçbir kültür, inanç veya kişi, kadınlara yerlerini dikte edemez" diyerek, kadın haklarının savunulması gerektiğine vurgu yaptı. Ulusal Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet de, kadınların taleplerinin karşılanması için kenara çekilmelerine izin verilmeyeceğini belirtti.

FRANSA'NIN BAŞKENTİ PARİS'TE HİNDU BİR GRUBUN ZİYARETİ SIRASINDA KADIN ÇALIŞANLARIN GÖREV YERLERİNDEN AYRILMASININ İSTENMESİNE TEPKİ GÖSTEREN PERSONEL GREVE GİDERKEN, EYFEL KULESİ ZİYARETE KAPATILDI.