Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler Gayrettepe yangınında adalet arayışı sürüyor: Aileler bekliyor

Gayrettepe yangınında adalet arayışı sürüyor: Aileler bekliyor

İstanbul Gayrettepe'de meydana gelen yangında hayatını kaybedenlerin aileleri, adalet için kararlı bir şekilde mücadele ediyor.

İstanbul'un Gayrettepe semtinde 29 kişinin yaşamını yitirdiği gece kulübü yangını ile ilgili davada 16. duruşma 30 Ekim 2026 tarihinde gerçekleştirilecek. Ailelerin avukatı Onur Fırat Kaynun, mahkemedeki yetki karmaşaları ve ihmallerin aydınlatılmasını talep ederek, ailelerin sorumlularına yönelik ağır cezalar istediğini belirtti.

Yangın faciasının ardından süren hukuk mücadelesi:

29 kişinin hayatını kaybettiği yangın, İstanbul Beşiktaş ilçesindeki bir gece kulübünde tadilat esnasında meydana gelmişti. Yangının ardından başlatılan soruşturma kapsamında 11 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 7’si tutuklanmış, 4 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Dava sürecinde şu ana kadar toplam 15 duruşma yapıldı.

İhmallerin görünürlüğü:

Yangın sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi arasında bir yetki karmaşası yaşandığı ifade edilirken, gece kulübündeki tahliyat sisteminin çalışmadığı tespit edildi. Yangın tüplerinin boş olduğu, acil durum aydınlatmalarının ve yönlendirme levhalarının olmadığını gösteren bilirkişi raporu, ihmallerin boyutunu gözler önüne serdi.
Kaynun, yangının başlangıcında mekanın elektrik sisteminin apartman yöneticisi tarafından kapandığını, bu durumun hayat kurtarma şansını büyük ölçüde etkilediğini vurguladı.

Yangın sırasında hayatını kaybedenlerin aileleri, davanın uzamasından ve adaletin yerini bulmamasından dolayı büyük üzüntü duyuyor. Bu ailelerden birinin, yangında hayatını kaybeden Onur Aladağ'ın annesi Gülşen Aladağ, acılarının hala taze olduğunu ifade etti ve “Adaletin geç gelmesini istemiyoruz, bu bir toplu cinayet” diye konuştu.

Aileler, yangın sırasında kaybolan yakınlarının anısını yaşatmak ve sorumluların ceza alması için hukuki süreçleri titizlikle takip ediyor. Onur Fırat Kaynun, mahkemeye sunulan yeni bilirkişi raporlarının 30 Ekim duruşmasına yetişeceğine dair umutlarını dile getirdi.

Yangının çıkış sebebi olarak gösterilen tadilatın kapsamı ise tartışma konusu oldu. Ailelerin avukatı, yangının çok sayıda can kaybına yol açabileceğini belirterek, sanıkların yaptıkları savunmanın gerçeği yansıtmadığını belirtti. Yangın başladığında mekanın acil durum sistemlerinin çalışmaması, kaçış yollarının yokluğu gibi durumlardan sorumlu tutulması gereken pek çok kişi olduğu vurgulandı.

Mahkeme süreçlerinin zorlu geçişi, hem hayatını kaybedenlerin aileleri hem de sanık avukatları arasında sürekli bir gerilim yaratıyor. Bu süreçte, dosya içinde yer alan bilirkişi raporlarının yetersiz olduğu, adli makamların yapılması gereken incelemeleri yeterince gerçekleştirmediği yönündeki eleştiriler devam ediyor.

Aileler, adaletin bir an önce sağlanmasını bekliyor. Yangının üzerinden geçen sürede yaşananları ve hak ettikleri adaleti tekrar talep eden ailelerin mücadelesi, bir toplumun hafızasında derin bir yara açacak gibi görünüyor.

ANNE GÜLŞEN ALADAĞ

ANNE GÜLŞEN ALADAĞ