Gaziantep'in İslahiye ilçesinde sofralık üzüm hasadı başladı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli üzüm üretim merkezlerinden İslahiye'de yüzlerce tarım işçisi, sıcak hava nedeniyle çalışmalarına sabahın ilk saatlerinde başlıyor.
İlçedeki 15 mahallede bulunan yaklaşık 47 bin dekarlık bağlarda yetiştirilen kardinal, hatun parmağı, Antep karası ve çekirdeksiz üzüm çeşitleri tek tek toplanıyor.
İşçiler 05.00'te bağlara giriyor
Hava sıcaklığının gün içerisinde yüksek seviyelere çıkması nedeniyle hasat mesaisi saat 05.00'te başlıyor. Yaklaşık 5 saat süren çalışmada işçiler, bağlardan kestikleri üzümleri kasalara dolduruyor.
Kasalar daha sonra kamyonlara yüklenerek satışa sunulmak üzere hale gönderiliyor.

Rekolte beklentisi 60 bin ton
Geçen yıl zirai don ve aşırı sıcaklıkların etkisiyle ilçede yaklaşık 35 bin ton üzüm üretimi gerçekleşti. Bu yıl ise mevsimsel yağışların olumlu seyretmesi ve hastalıklarla zamanında mücadele edilmesi sayesinde rekoltenin önemli ölçüde artması bekleniyor.
Üreticilerin bu sezon yaklaşık 60 bin ton üzüm hasadı gerçekleştirmesi öngörülüyor. Sofralık üzümler kilogramı 35 ila 40 lira arasında alıcı bulurken, ürünler iç piyasaya gönderilmesinin yanı sıra bazı Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine de ihraç ediliyor.
Kaymakam da bağlarda üzüm kesti
İslahiye Kaymakamı Emre Oğuztürk de üreticilerin hasat heyecanına ortak olarak bağlarda üzüm kesti. Oğuztürk, ilçede yaklaşık 47 bin dekarlık alanda üretim yapıldığını ve dekar başına ortalama 1200 kilogram rekolte beklediklerini belirtti.
İlçede üzüm üretiminin önemli bir ekonomik faaliyet olduğunu vurgulayan Oğuztürk, üretimin, ürün çeşitliliğinin ve kalite standartlarının artırılması amacıyla çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.
Oğuztürk ayrıca kooperatifleşmenin güçlendirilmesiyle üreticilerin ürünlerini daha iyi şartlarda pazarlayabileceğini kaydetti.