Yeni Birlik Gazetesi Yerel Haberler İlaç kaçakçılığı operasyonunda gözaltı sayısı 21'e ulaştı

İlaç kaçakçılığı operasyonunda gözaltı sayısı 21'e ulaştı

İstanbul merkezli yapılan operasyonda, sahte reçetelerle ilaç kaçakçılığı yapan 21 kişi gözaltına alındı.

İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen büyük bir ilaç kaçakçılığı operasyonunda gözaltı sayısı 21'e yükseldi. Kronik hastalık ilaçlarını sahte reçetelerle temin edip yurt dışına gönderen şebekeye yönelik yapılan bu operasyonda, sahte reçetelerle haklarından fazla ilacı stoklamanın ve bu ürünleri talebe göre yüksek fiyatlara satmanın izleri tespit edildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, aldığı bir ihbar doğrultusunda ilaç vurgununu ortaya çıkarmak için harekete geçti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma neticesinde, sahte reçeteler kullanılarak ecza depoları ve ilaç firmalarından temin edilen yüksek maliyetli ilaçların ticaretini yapan bir şebekeye ulaşıldı. İstanbul ve operasyon yapılan diğer illerde gerçekleştirilen zincirleme baskınlar sonucunda gözaltı sayısı 21’e yükseldi. Gözaltına alınan zanlılar, ifadeleri alınmak üzere İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şubesine götürüldü.

Şebekenin kurduğu kirli çark deşifre olurken, şüphelilerin aralarında eczacı, eczacı kalfası ve ecza deposu çalışanlarının da bulunduğu belirlendi. Bu kişiler, asıl reçeteleri kopyalayarak haklarından fazla ilaç alıp stoklamıştı. Elde edilen ilaçların çoğunluğunun, soğuk zincir gerektiren kanser, organ nakli, ALS, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalık tedavilerinde kullanılan ürünler olduğu tespit edildi. Bu durum hem insan sağlığına hem de kamuya ciddi zarar verdi.

Yabancı müşterilerle havalimanlarında buluşarak ilaçları satan şebekenin yurtdışı ticareti de ortaya çıkarıldı. Çeşitli ülkelerden gelen talepler doğrultusunda, "eczacı" kimliği ve yetkilerini kullanan zanlıların, ürünleri havalimanlarındaki dış hatlar terminallerinde alıcılara elden teslim ettikleri ve bu ilaçları "şeker", "draje", "sakız" olarak beyan ederek kargo firmaları aracılığıyla yurt dışına gönderdikleri belirlendi. Emniyetteki işlemlerin devam ettiği bildirildi.

İstanbul merkezli 6 ilde ilaç kaçakçılığına yönelik düzenlenen operasyonda gözaltı sayısı 21’e...

İstanbul merkezli 6 ilde ilaç kaçakçılığına yönelik düzenlenen operasyonda gözaltı sayısı 21’e yükseldi, yeni ayrıntılar ortaya çıktı