Kahramanmaraş’ta meydana gelen Ayser Çalık Ortaokulu’ndaki silahlı saldırıda 9 öğrenci ve bir öğretmenin hayatını kaybettiği, 15 öğrencinin yaralandığı olaya dair hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. 15 Nisan 2026 tarihinde gerçekleşen saldırının detayları, sanığın psikolojik durumu ve geçmiş eylemleri hakkında önemli veriler sunuyor.
İddianamede, şüpheli İsa Aras Mersinli’nin cep telefonunda yapılan incelemelerde, olay günü kullanılan silahların fotoğrafını çektiği ve Şanlıurfa’daki okul saldırısına dair videolar kaydettiği tespit edildi. Aras’ın cep telefonunda ayrıca birçok şiddet içerikli video bulunduğu belirtildi.
Bilgisayarında oyun oynadığı sırada, Roblox oyununda silahsız ve savunmasız kişileri hedef alarak öldürdüğü saptandı. Bunun yanı sıra, el yapımı bomba yapımı ile ilgili bilgileri araştırdığı ve geçmişteki okul saldırılarına dair içeriklere erişim sağladığı ortaya çıktı. Ayrıca, Eric Harris’in manifestosunu ve bağlantılı videoları da bilgisayarında bulundurduğu belirlendi.
İsa Aras Mersinli, sosyal medya üzerinde farklı bireylere Ayser Çalık Ortaokulu'na silahlı saldırı gerçekleştireceğinin haberini verdi. Annesi Peyman Pınar Mersinli, olaya iki gün kala eşine, “Aras’a psikiyatrdan randevu alır mısın?” mesajı göndererek durumunun ciddiyetini gösterdi.
Failin eğitim sürecinde, 32 kez rehber öğretmenlerle bireysel görüşmeler yaptığı belirlendi. Bunun yanı sıra, geçmişte kendisine kesici aletle zarar verdiği, psikiyatri takibi önerildiği ancak aile tarafından bu önerilerin yerine getirilmediği kaydedildi.
Arkadaşlarıyla paylaştığı iletişimler, okulda bir saldırı planladığına dair ciddiyet taşıyor. Olay günü yapılan incelemede, okul koridorunda 5 tabanca, 2 boş şarjör ve 84 kovan bulundu. Saldırıda kullanılan silahların, Aras’ın babası Uğur Mersinli adına ruhsatlı olduğu belirlendi.
Uğur Mersinli’nin ifadeleri arasında, oğlunun silah merakına yanıt olarak ‘Büyüdüğünde sana miras olarak bir silah bırakırım’ dediği yer aldı. İddianamede, failin herhangi bir terör veya suç örgütü ile bağlantısının bulunmadığı da vurgulandı.

KAHRAMANMARAŞ'TAKİ AYSER ÇALIK ORTAOKULU'NDA 9 ÖĞRENCİ İLE 1 ÖĞRETMENİN HAYATINI KAYBETTİĞİ, 15 ÖĞRENCİNİN YARALANDIĞI SİLAHLI SALDIRIYA İLİŞKİN HAZIRLANAN İDDİANAMEDEKİ DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI. (ARŞİV)
